Burse - Fonduri mutuale

Încă o lovitură pentru bursă: americanii de la Artio lichidează tot

Încă o lovitură pentru bursă: americanii de la Artio lichidează tot

Autor: Andrei Chirileasa

05.10.2012, 00:07 3363

Fondurile administrate de grupul american Artio Global Investors (fostul Julius Baer), care în 2007 erau cei mai mari investitori străini de pe bursă cu un portofoliu de peste jumătate de miliard de dolari, şi-a lichidat în ultimul an majoritatea participaţiilor în companii locale.

În prezent, americanii se chinuie să vândă ultimele două pachete pe care le mai au, dar care sunt şi cele mai mari: 3,3% din BRD şi 0,8% din Petrom, în valoare de circa 100 de milioane de dolari. Ieşirea de pe piaţă a Artio a lăsat bursa fără oxigen. Astfel se poate explica scăderea din ultimul an a acţiunilor BRD, în condiţiile în care pe lângă Artio şi SIF-urile au vândut pachete mari de acţiuni, şi faptul că acţiunile Petrom nu reuşesc să crească deşi compania are profituri record.

Ieşirea americanilor de la Artio nu este însă o decizie care vizează strict România, la fel ca şi închiderea operaţiunilor de brokeraj ale ING, care a fost anunţată la începutul săptămânii. În ultimul an, investitorii şi-au retras banii din fondurile Artio, ale căror active au scăzut de la 15 mld. dolari în iulie 2011 la 4,3 mld. dolari în prezent. Problema e că nu vine nimeni să acopere golul lăsat de ei, cu excepţia Franklin Templeton, care a mai cumpărat în ultimele luni acţiuni la Petrom.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO