Burse - Fonduri mutuale

Încă o săptămână grea pentru bursa americană. A ajuns la minimul din aprilie. Este cel mai prost trimestru din 2011

Încă o săptămână grea pentru bursa americană. A...

Autor: Dan Grigore Ivan

17.12.2018, 00:04 406

Bursa americană a trecut printr-o nouă săptămână tulbure. Sursa scă­de­rilor a fost şi de această dată îngrijorarea tot mai mare privind încetinirea creşterii economice mondiale, după o nouă rundă de date economice mai slabe decât se prefigurase în China şi Europa.

La fel ca săptămâna trecută, cea mai mare parte a scăderii săptă­mânale s-a petrecut vineri. Indicele Dow Jones a scăzut cu peste 2%, tras în jos mai ales de scandalul în care este implicată compania americană Johnson & John­son, dar şi de continuarea deprecierii acţiunilor Apple. A fost a opta zi de scă­dere în care indicele Dow Jones a scăzut cu 500 puncte, în ultimele două luni.

Totodată, indicele S&P 500 a ajuns la o scădere de la începutul acestui an de 2,76%, atingând în această săptămână cea mai joasă poziţie din aprilie încoace.

Indicele NASDAQ a scăzut cu peste 2% vineri şi reuşeste să se menţină la limită în teritoriul pozitiv de la începutul acestui an doar graţie unui început de an fulminant, când ajunses la o apreciere ce trecea chiar şi de 15%.

Toţi marii indici americani sunt în zona de corecţie, însemnând o depre­ciere de peste 10% faţă de maxi­mul atins în 2018. Cel mai afectat este secto­rul fi­nanciar. Indicele S&P 500 arată deja o depreciere de peste 20% faţă de maxi­mul de acum un an, în­sem­nând intrarea oficială în zona bear market.

Economia chineză dă semne de în­ce­tinire, după ce vânzările cu amănuntul au ajuns la cel mai mic nivel din 2003 încoace, iar producţia industrială a asiaticilor a crescut în cel mai slab ritm din ultimii trei ani. Astfel, intrarea în 2019 se face pe un teren foarte sensibil, plin de precauţie din partea investi­torilor.

Vital pentru evoluţia bursieră a noului an va fi soluţionarea diferendelor între Statele Unite şi China în privinţa taxelor vamale şi a deficitului comercial de peste 350 miliarde dolari pe care îl are America în faţa Chinei. Reve­nirea eco­no­miei mon­diale din ulti­mii ani s-a simţit din plin şi pe burse, acolo unde, mai ales în zona americană, creşterile au fost la ordinea zilei. Cu toate acestea, noile date din 2019 vor ară­ta dacă îngrijorările privind înceti­ni­rea ce ar putea urma sunt sau nu fon­date, până acum dovedindu-se o frână puternică a evoluţiei pozitive din 2018.

Preţul petrolului rămâne jos după o scă­dere de peste 2,5% vineri. Cotaţia WTI a ajuns la 51,23 dolari per baril, ni­vel asemenător cu cel din toamna lui 2017. Anunţul de săptămâna trecută al OPEC privind scăderea producţiei cu 1,2 milioane de barili pe zi nu a imprimat până acum o creştere puternică a cotaţiei petrolului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO