Burse - Fonduri mutuale

Încă un caz de manipulare pe Bursă cu semne de întrebare

Încă un caz de manipulare pe Bursă cu semne de întrebare

Autor: Andrei Chirileasa

12.01.2011, 23:55 72

O tranzaţie de 100.000 de euro derulată în 2007 pe RASDAQ cuacţiunile unei companii aproape necunoscute de pe piaţa RASDAQ aajuns în centrul unui nou scandal de manipulare a pieţei decapital, în care sunt implicaţi Rareş Nilaş, directorul BTSecurities - una dintre cele mai mari firme de brokeraj de peBursă, şi un puternic om de afaceri din Cluj, Gicu-Agenor Gânscă,unul dintre partenerii de afaceri ai lui Horia Ciorcilă,preşedintele Băncii Transilvania.

Acest scandal vine la jumătate de an după ce Horia Ciorcilă afost pus sub acuzare alături de un alt administrator al BănciiTransilvania, Claudiu Silaghi, şi de mai mulţi brokeri şi bancheripentru manipularea pieţei de capital privind o serie de tranzacţiiderulate la sfârşitul lui 2009 cu acţiunile BănciiTransilvania.

Rareş Nilaş şi Gicu Gânscă au fost trimişi în judecată deprocurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor deCriminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru manipulareapieţei de capital, alături de ei fiind puşi sub acuzare încă doibrokeri de la BT Securities, un angajat al firmei de brokerajTarget Capital şi un avocat. Dosarul se află pe rolul Curţii deApel Cluj.

Ce spun procurorii?

"Fapta învinuitului Gânscă Gicu Agenor, care, în baza uneirezoluţii infracţionale unice, în perioada noiembrie 2007-februarie 2008 a cumpărat pe piaţa reglementată RASDAQ acţiunileACIS ale emitentului SA ACI Bistriţa SA în modalităţile prezentateîntruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de manipulare apieţei de capital, în formă continuată", se arată în rechizitoriulînaintat de procurorii DIICOT instanţei de judecată, relateazăcorespondentul Mediafax din Cluj.

Procurorii susţin că Gânscă a încheiat în 2007 cu directorul ACIBistriţa, Ioan Blaga, un antecontract de vânzare-cumpărare,tranzacţia vizând două pachete de acţiuni, formate din 343.092 deacţiuni, respectiv de 3,66 milioane acţiuni.

Tranzacţia la bursă s-a derulat la preţul stabilit înainte prinantecontractul de vânzare-cumparare a acţiunilor.

Conform procurorilor, Gânscă a manipulat bursa cu ajutorulbrokerilor.

"La ora 13.14 Ana Maria Oprean a introdus un ordin detranzacţionare în numele lui Ioan Blaga, directorul ACI Bistriţa,pentru vânzarea a 3.663.315 acţiuni la preţul de 0,1 lei/acţiune.La ora 13.15, acelaşi broker a introdus un alt ordin detranzacţionare, de data aceasta de cumpărare, în numele omului deafaceri Gicu Gânscă, prin care acesta cumpără cele 3.663.315 deactiuni la acelaţi preţ de 0,1 lei/acţiune (...). Învinuitul GânscăGicu Agenor a urmărit şi a reuşit să influenţeze în mod artificialpreţul titlului ACIS cu sprijinul numiţilor Rareş Doralin Nilaş,Ana Maria Oprean, Sergiu Dan Dascăl şi Horea Ionuţ Boboş", se aratăîn rechizitoriu.

Conform sursei citate, manipularea pieţei de capital s-amaterializat prin introducerea ordinelor de cumpărare şi de vânzareîn acelaşi moment.

"Manipularea pieţei de capital s-a materializat prinintroducerea ordinelor de cumpărare şi de vânzare în acelaşimoment, la acelaşi preţ şi cantitate. Este greu de explicat logicaacestor tranzacţii în alt mod decât intenţia de a manipula preţulpieţei", se arată în rechizitoriu.

Avocatul apărării: Nu este nicio manipulare

Rareş Nilaş şi Cristian Duţescu, unul dintre cei mai cunoscuţiavocaţi locali specializaţi în piaţa de capital, care îl reprezintăîn acest caz pe Gicu Gânscă, susţin însă că nu poate fi vorbadespre manipularea pieţei de capital în acest caz.

"Abuzul de piaţă, conform Legii 297/2004 (a pieţei de capital -n.r.), se aplică numai pentru o piaţă reglementată, nu şi în cazulRasdaq, pentru că aceasta nu a fost calificată ca piaţăreglementată. Elementul probator este raportarea Comisiei Naţionalea Valorilor Mobiliare în jurnalul oficial al Comisiei Europene(...) în care se spune că în România există pieţe reglementate spot(la vedere -n.red.) la BVB, respectiv de derivate, atât la BVB şila Sibiu. Nicăieri nu apare RASDAQ, ceea ce înseamnă că nici CNVMnu consideră RASDAQ o piaţă reglementată", a declarat directorulgeneral al BT Securities. Statutul pieţei RASDAQ (de piaţăreglementată sau nereglementată) este de mulţi ani un subiect decontroverse pe piaţa de capital, CNVM neavând o poziţie clară înacest sens.

"Chiar dacă ar fi fost realizate tranzacţiile pe o piaţăreglementată, nu pot fi considerate manipulare. Nu sunt îndepliniteprevederile articolului 244 alineatul 5 din legea pieţei de capitalprivind manipularea, în sensul că nu s-a menţinut nici preţul la unnivel artificial şi nici nu au fost împiedicaţi ceilalţiinvestitori să tranzacţioneze la un preţ rezultat din mecanismelecererii şi ofertei din piaţă. Nimeni nu a fost prejudiciat", aprecizat Duţescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO