Burse - Fonduri mutuale

Inca un ghinion pentru Flamingo: greva magistratilor intarzie oferta de obligatiuni

Inca un ghinion pentru Flamingo: greva magistratilor intarzie oferta de obligatiuni
14.09.2009, 18:29 52

Oferta de obligatiuni a retailerului IT&C si electrocasniceFlamingo International (FLA), in valoare de 7 mil. euro, ce urma safie lansata la inceputul acestei luni de companie este blocata injustitie de greva magistratilor, potrivit conduceriisocietatii.

"Oferta se va lansa in momentul in care termina magistratiigreva. Suntem blocati la Registrul Comertului pentru ca sijucatorul care se ocupa de publicarea in Monitorul Oficial adeciziei este in greva. Procesele cu QVT pot merge in paralel, nude asta stam", a spus Dragos Simion, presedintele FlamingoInternational.

De asemenea, procesele intentate de fondul QVT pentrususpendarea si anularea hotararii prin care s-a decis emitereaobligatiunilor sunt intarziate de asemenea de greva din justitie, aprecizat Cristian Dutescu, avocatul care reprezinta fondul QVT inprocese.

El a mai spus ca unul dintre termene trebuia sa fie astazi, darca este putin probabil ca sa se faca ceva, dupa ce termenul de lainceputul lunii in proces a fost amanat tot din cauza greveimagistratilor.

QVT si-a vandut ieri participatia de 22% pe care o detinea laFlamingo, insa nu este clar daca fondul isi va retrage actiunileimpotriva companiei.

Actiunile Flamingo au inregistrat o revenire puternica la finelesaptamanii trecute, castigand peste 16% pe parcursul a doua sedintesi ieri au sarit cu inca 15% pe finalul sedintei.

Analistii vad revenirea Flamingo cel mai devreme anulviitor

Flamingo ar putea reveni pe profit la nivel operational de anulviitor daca programul de restructurare impus de noua conducereexecutiva a companiei si oferta de obligatiuni vor avea succes,spun analistii.

"Perspectivele companiei nu sunt deosebite la momentul actual.Ne asteptam la o stagnare in industrie la nivelul anului 2010 si orevenire in 2011 intr-un scenariu de baza. Credem totusi caexperienta directorului actual in restructurare va reusi sa ducacosturile la un nivel rezonabil, dar la nivel de EBITDA (n.r.profit operational) va fi pe minus in acest an. Daca vanzarile vorscadea si anul viitor, cred ca se va reduce din numarul jucatorilorimportanti de pe piata", spune Florin Hantila, analist la BRDGroupe Societe Generale.

El este de parere ca obligatiunile sunt un instrument cautat inperioada aceasta si preferat in locul actiunilor, insa si ca ofertaFlamingo reflecta situatia financiara a companiei care nu este unafoarte roza, oferind putina credibilitate in fata investitorilor siar putea fi mai putin atractiva pentru acestia din urma.

"Chiar daca au fost pe plus in doua luni la nivel operational,volatilitatea pe segmentul acesta este una destul de mare. Estegreu de presupus ca se vor redresa pana la finalul anului. Pentruanul 2010, redresarea va depinde de doi factori principali: 1)gasirea surselor necesare deblocarii furnizorilor si intrareaintr-un ciclu operational normal, respectiv negocierea cu bancilepentru suplimentarea surselor de finantare si 2) cum vor reusi sagestioneaze costurile, adica cum negociaza chiriile, sa inchidalocatiile neprofitabile", mai spune Hantila.

Carmen Arsene, analist la UniCredit CA-IB Securities, este deparere ca Flamingo va reveni pe profit cel mai probabil in a douaparte a anului viitor, odata cu un reviriment al pietei de IT&Csi electrocasnice.

"In privinta reducerii costurilor, o imbunatatire s-a vazut dejain trimestrul al doilea al anului fata de primele trei luni, iarnoul CEO spune ca inca mai sunt costuri care pot fi reduse.Revenirea pe profit operational poate avea loc si in ultimultrimestru din 2009, dar mai sigur in partea a doua a anului viitor.Totusi sunt multe necunoscute legate de aceasta companie, oriceestimare este grevata de aceste incertitudini", spune Arsene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO