Burse - Fonduri mutuale

Începe sezonul raportărilor financiare ale companiilor de pe bursă

Începe sezonul raportărilor financiare ale companiilor...

Autor: Andrei Chirileasa

09.02.2014, 20:53 1848

Peste 80 dintre cei 85 de emitenţi de pe bursă îşi anunţă în următoarele două săptămâni rezultatele financiare preliminare pe anul trecut, ţinându-i pe investitori în faţa monitoarelor. Companiile care vor surprinde piaţa cu profituri peste aşteptări ar putea avea creşteri semnificative, iar cele care vor dezamăgi vor fi cu siguranţă penalizate de investitori.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de acţiuni din România, este printre primele companii care îşi publică săptămâna aceasta rezultatele pe 2012, raportul fiind aşteptat mâine (11 februarie). Acţionarii BVB, printre care se numără SIF-urile, fonduri de investiţii şi firme de brokeraj, aşteaptă să vadă care a fost impactul listărilor şi tranzacţiilor de la finalul anului trecut în rezultatele financiare. Tranzacţiile cu acţiuni de pe bursă au atins anul trecut cel mai ridicat nivel din 2007 încoace, de 11,5 mld. lei (2,61 mld. euro), cu 50% peste nivelul din 2012, ceea ce ar trebui să însemne şi venituri mai mari pentru BVB. Ultimul trimestru al anului trecut a fost primul pentru BVB cu polonezul Ludwik Sobolewski la conducere. Aşteptările investitorilor sunt ridicate având în vedere creşterea de 37% din ultimul an a acţiunilor BVB.

Miercuri, capul de afiş îl vor ţine rezultatele BRD. Investitorii aşteaptă să vadă cu ce profit a închis anul a doua bancă de pe piaţa locală. Pierderile din 2012 şi revenirea neconvingătoare din primele nouă luni ale lui 2013 au făcut ca presiunea pe acţiunile BRD să se menţină ridicată.

În ultimul an, acţiunile BRD au pierdut circa 4%. Dacă investitorii vor vedea în rezultatele băncii semnale de revenire, atunci preţul acţiunilor ar putea începe să-şi revină.

Joi vine rândul Băncii Transilvania (TLV) să-şi publice rezultatele, iar în cazul acesteia investitorii aşteaptă confirmarea aşteptărilor pozitive, având în vedere că în ultimul an acţiunile băncii au crescut cu 33%. În primele nouă luni din 2013, profitul net al băncii a scăzut cu circa 9%, la 240 mil. lei, însă profitul înainte de impozitare a fost cu 4% mai mare decât în primele nouă luni din 2012.

Tot joi, Fondul Proprietatea (FP) vine cu un raport mai detaliat, după ce profitul preliminar a fost anunţat încă de la jumătatea lunii ianuarie. Investitorii aşteaptă să vadă ce dividend sau ce alte soluţii de distribuire a profitului va propune administratorul fondului, Franklin Templeton.

FP a obţinut anul trecut un profit net de 682 de milioane de lei, cu 20% mai mare decât în 2012, ca urmare a vânzării participaţiei de 15% din Transgaz şi a dividendelor mai mari încasate de la companiile din portofoliu.

Cea mai încărcată zi este însă vineri când 36 de emitenţi îşi vor publica rezultatele. Majoritatea sunt companii mici sau mijlocii, dintre care cele mai urmărite sunt producătorii de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO), Antibiotice Iaşi (ATB) şi Zentiva Bucureşti (SCD), Banca Carpatica (BCC), producătorul de echipamente electrice Electromagnetica (ELMA), producătorul de aspiratoare Electroargeş (ELGS) şi compania de foraj Dafora Mediaş (DAFR).

Lunea viitoare, alte 32 de companii îşi publică rezultatele preliminare. Cele mai aşteptate sunt raportările Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), două companii unde miza dividendelor este foarte ridicată. Investitorii se vor uita cu interes si la rezultatele Rompetrol Well Services (PTR), Aerostar Bacău (ARS), Artego Târgu Jiu (ARTE) şi ale producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR).

Petrom, cea mai mare companie de pe bursă, îşi publică rezultatele pe 19 februarie. La Petrom, principala întrebare este dacă a reuşit anul trecut să depăşească pragul de un miliard de euro profit, pentru prima dată în istorie pentru o companie românească.

Sezonul de raportări financiare va fi închis de Romgaz (SNG) şi Nuclearelectrica (SNN), care au anunţat că-şi vor publica rezultatele abia la finalul lunii, pe 27 şi 28 februarie. Romgaz şi Nuclearelectrica s-au listat la bursă în 2013, iar acestea sunt primele rezultate anuale pe care cele două companii le anunţă în calitate de companii cotate. Investitorii aşteaptă aceste raportări pentru a-şi face calcule privind dividendele pe care le-ar putea încasa.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO