Burse - Fonduri mutuale

Începutul sfârşitului pentru Evergrande: Gigantul imobiliar chinez cu datorii de peste 300 mld. dolari intră pentru prima dată în incapacitate de plată

Cu 87% au scăzut acţiunile Evergrande listate în Hong Kong în 2021

Cu 87% au scăzut acţiunile Evergrande listate în Hong Kong în 2021

Autor: Eduard Ivanovici

09.12.2021, 12:07 7878

China Evergrande Group, dezvoltatorul imobiliar chinez a cărui criză de lichiditate a zdruncinat pieţele de credit din ţară, a intrat oficial în default după o actualizare a ratingului oferit de Fitch Ratings, transmite Bloomberg.

Ştirea marchează începutul sfârşitului pentru un imperiu de real estate, fondat în urmă cu 25 de ani de omul de afaceri Hui Ka Yan, şi creează o serie de dispute privind companiile care vor fi plătite din ruinele gigantului imobiliar. Mai mult, evenimentul reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă eforturile guvernului chinez de a preveni o criză a datoriilor în industria de real estate, care s-ar putea extinde către alte sectoare din economia chineză.

Până acum, autorităţile au numărat câteva succese în acest sens, pieţele absorbind o parte dintre problemele gigantului imobiliar, în contextul în care Banca Populară a Chinei a anunţat o reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii.

Evergrande, care a dezvăluit în iulie că înregistrează datorii de 330 de miliarde de dolari, a declarat săptămâna trecută că plănuieşte să se „implice activ” în discuţii cu mai mulţi creditori străini în vederea unui plan de restructurare. Compania intenţionează să includă în restructurare toate bondurile offshore publice şi obligaţiile privind datoriile private, conform unor persoane familiare cu situaţia, citate de Bloomberg.

Deţinătorii unor obligaţiuni Evergrande de 19,2 miliarde de dolari se confruntă acum cu o serie de marje de ajustare a valorii (haircuts) pe măsură ce compania îşi revizuieşte imensul bilanţ fără niciun ajutor din partea statului – proces ce promite să fie lung, controversat, putând să constituie un risc pentru a doua cea mai mare economie la nivel mondial.

Unele bonduri Evergrande, denominate în dolari, sunt tranzacţionate la aproape 20 de cenţi per dolar. Astfel, principala întrebare a deţinătorilor de obligaţiuni constă în abilitatea companiei de a accelera vânzările de locuinţe şi de a vinde o parte din active.

Recent, guvernul din Guangdong, provincia în care se află sediul societăţii, a declarat că va trimite un grup operaţional către Evergrande pentru a supraveghea procesele de gestionare a riscurilor, urmând să mărească numărul de controale interne şi să menţină un grad constant de normalitate privind operaţiunile, la cererea companiei.

Evergrande a anunţat zilele trecute că autorităţile au ocupat majoritatea locurilor în noul comitet de dirijare a riscurilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO