Burse - Fonduri mutuale

Incertitudinea tine investitorii departe de Bursa

05.02.2008, 20:30 11

Bursa a inregistrat ieri cresteri usoare, pe fondul unuia dintre cele mai mici rulaje din ultimul an, valoarea tranzactiilor cifrandu-se la circa 4 milioane de euro.
Brokerii spun ca desi evolutiile de pe pietele internationale arata ca sentimentul de panica a disparut, investitorii se tem inca sa ia pozitii in piata, asteptand ca lucrurile sa se limpezeasca pe pietele internationale.
"Cred ca o sa fie o perioada destul de lunga in care nu vom asista la volume prea mari. Cine nu a vandut pana acum are in continuare rabdare pentru ca nu se mai vede presiunea acea mare la vanzare. Cam toti se uita ce fac americanii, europenii si asiaticii, iar lucrurile nu stau asa de rau acolo. Piata noastra a scazut cel mai mult dintre pietele din regiune", spune Marius Veltan, director general adjunct al Carpatica Invest, societatea de brokeraj a bancii Carpatica.
Cele mai tranzactionate au fost ieri actiunile Bancii Transilvania, care au castigat 2,1% pe un rulaj de numai 0,58 mil. euro (circa 2 mil. lei).
Actiunile SIF au urcat in medie cu 1,4%, pe fondul unor tranzactii destul de reduse.
Indicele BET a adaugat ieri 1,6%, dupa ce titlurile BRD s-au apreciat cu 3,2%, iar actiunile petroliere, Rompetrol Rafinare si Petrom au plusat cu 1,2% si respectiv 1,8%.
Actiunile Antibiotice Iasi au fost printre putinele care au inregistrat ieri scaderi, acestea pierzand 1,1%, in timp ce titlurile Prodplast Bucuresti au cunoscut una dintre cele mai mari cresteri, apreciindu-se cu 5,9%.
Actiunile Transgaz au inchis la acelasi nivel din sedinta precedenta, in timp ce titlurile Transelectrica au adaugat 0,3%.
"Dupa panica, investitorii asteapta noi stiri. In ultima sedinta ne-am corelat pozitiv cu piata americana, insa volumele sunt in continuare mici, semn ca stirile negative legate de cadrul macroeconomic din Romania inca mai tin investitorii in asteptare, iar la bursa sentimentul de incertitudine este ridicat", spune Andreea Ciobanu, seful departamentului de analiza din cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Brokerii sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia Bursei, mai ales in a doua partea a anului, spunand ca nivelele atractive de pret ar putea tenta unii investitori sa reintre la cumparare. "Pe termen foarte scurt nu ma astept la evolutii spectaculoase. Incet-incet lucurile se vor aseza si la noi si in afara, iar din partea a doua a anului ma astept la cresteri. S-ar putea sa asistam la aprecieri de 40% din acest moment si pana la sfarsitul anului pe fondul revenirii banilor straini in piata", spune Veltan.
Actiunile europene si asiatice s-au mentinut pe parcursul sedintei pe plus, iar spre sfarsitul zilei erau usor in urcare. Indicele german DAX castiga 1%, in timp ce indicele englez FTSE 100 si cel francez CAC 40 inregistrau cresteri nesemnificative.
"Piata a scazut destul de mult in ultima vreme, iar nivelele de pret la care au ajuns actiunile lichide sunt atractive. Evolutii mai serioase, atat din punctul de vedere al cotatiilor, cat si al volumelor, probabil vom avea in saptamana urmatoare, cand majoritatea emitentilor isi prezinta rezultatele financiare preliminate anuale", considera Andreea Ciobabu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO