Burse - Fonduri mutuale

Incursiune la sediul Glencore România, compania care face afaceri de 100 de milioane de euro cu 50 de angajaţi. Liftul nu urcă la etajul companiei decât pentru cei care ştiu parola

 Incursiune la sediul Glencore România, compania care face afaceri de 100 de milioane de euro cu 50 de angajaţi. Liftul nu urcă la etajul companiei decât pentru cei care ştiu parola

Autor: Roxana Pricop

17.05.2011, 23:59 26202

Nu există fotografii sauinformaţii publice despre românul care conduce afacerile de peste osută de milioane de euro pe care gigantul elveţian Glencore lerulează în România cu doar 50 de angajaţi.

Ziarul Financiar a stat de vorbăcu Leontin Suciu, românul care din 1998 lucrează pentru filialalocală a companiei care este la un pas de a încheia al treilea celmai mare IPO din istoria Europei. Secretosul Glencore, cel maitrader de materii prime din lume, nu-şi dezminte reputaţia înRomânia.

Cerealele i-au adus pe elveţieniide la Glencore în România în urmă cu aproape douăzeci de ani, deşipresa de investigaţie scrie că Marc Rich, fondatorul celui mai maregrup de comerţ cu materii prime din lume, era în strânse legăturicu România încă din timpul regimului lui NicolaeCeauşescu.

Singura cale de acces la companiesunt datele de la Registrul Comerţului. Deşi are afaceri de 100milioane de euro, Glencore nu avut nicio conferinţă în România,practic nimeni în afară de un cerc restrâns de iniţiaţi nu ştiedespre Glencore. Conform RECOM, Glencore International AG,înregistrată în Elveţia, la Baar, este acţionară la: GlencoreProtein România SRL, Glencore România SRL, Romsiloz Cereale SRL şiRombarge Transport SRL.

Din transportul şi comerţul decereale Glencore a ajuns în România la afaceri cumulate de circa osută de milioane de euro la finele anului 2009 cu doar cincizeci deangajaţi. Informaţia este cu atât mai surprinzătoare, cu cât sediulînregistrat al firmelor prin care Glencore activează în Româniasunt nişte camere din hotelul bucureştean Diplomat.

La adresa sediului înregistrat laRegistrul Comerţului, din spatele uşii pe care stă lipită o hârtiepe care scrie "Glencore România SRL", o cameristă răspunde: "Cei dela Glencore nu mai stau aici, s-au mutat în clădirea de vizavi, euam venit doar să fac curăţenie. Dacă vreţi să vorbiţi cu ei,mergeţi la clădirea mare şi gri de peste drum".

La mai puţin de o sută de metridistanţă este clădirea MetalExportImport care ar trebui săgăzduiască, după spusele angajatei hotelului, noul sediu alGlencore Protein şi Romsiloz Cereale, diviziile de comerţ cucereale ale grupului. Informaţia se confirmă şi la primul etaj alclădirii MetalExportImport se află sediul Glencore. Problema esteînsă că liftul nu vrea să urce la primul etaj în ciuda repetatelorapăsări pe butonul care indică etajul unu. "A, vreţi să mergeţi laGlencore. Staţi că vă ajut eu. Apăsaţi la doi şi coborâţi apoi pescări la etajul unu, ştiţi, cei de la Glencore au modificat ceva",îmi spune un domn aflat în clădire.

La evidenta întrebare "ce aumodificat?", domnul îmi răspunde: "Veţi vedea". Aveam mai târziu sădescopăr că accesul cu liftul la etajul unu al clădirii se facedoar în baza unei parole pe care o ştiu doar cei câţiva angajaţiromâni ai Glencore. Fiecare dintre aceştia aduce grupului elveţianafaceri de aproape 4 milioane de euro pe an.

Misterul pare să se ridice atuncicând secretara de la recepţie spune că domnul Leontin Suciu,directorul Glencore Protein, al Romsiloz Cereale şi RombargeTransport, este în birou şi că îl va anunţa de venireamea.

Aproape instantaneu uşa birouluise închide, iar secretara iese timid şi îmi spune că directorul areo agendă încărcată şi nu poate să stea de vorbă cu mine. Încerc săobţin o adresă de email sau un număr de telefon al directorului,însă fără succes.

O şansă însă reapare cândmisteriosul Leontin Suciu, românul care administrează afacerileelveţienilor din 1998, iese din birou, îşi aprinde o ţigară şi îmispune că este politica grupului şi nu poate da nicio declaraţiepresei. Îmi spune să iau legătura cu biroul de presă al Glencoredin Elveţia. Mailul cu între­bări trimis către comunicatoriiGlencore din Elveţia nu a primit nici până în prezentrăspuns.

Surse din piaţă contactate de ZFspun că Leontin Suciu este omul de bază al Glencore în România şică a fost printre primii români care au umplut cu cereale un vas detip Panamax - vas de mari dimensiuni ce poate transporta până la55.000 de tone de cereale. Într-o sută de vase Panamax încapeîntregul export de grâu de 3 mil. tone şi de 2 mil. tone de porumbal României din 2010.

Despre Leontin Suciu se ştiu lafel de puţine ca şi despre managerii gigantului Glencore. Alăturide Leontin Suciu apar înregistraţi ca administratori ai GlencoreProtein România şi Steven Kalmin, CFO al grupului elveţianGlencore.

Deşi aduce afaceri de 100 mil.euro în businessul mondial de 110 mld. euro, România esteimportantă în ecuaţia Glencore, de vreme ce Kalmin unul dintre ceimai de încredere locotenţi ai lui Ivan Glasenberg, CEO-ul grupului,este administrator la filiala locală. Puţini ştiu că România esteîn top 20 în lume ca producătoare de grâu, porumb,floarea-soarelui, precum şi de carne de porc. De asemenea, Româniaare printre cele mai mari rezerve de energie şi minerale dinEuropa.

În România piaţa locală acomerţului cu cereale este evaluată la circa 1-2 miliarde de euro.Filiala din România a grupului elveţian Glencore este al patruleajucător de pe piaţa locală a comerţului cu cereale, după Cargill,Alfred C. Toepfer şi Bunge. Compania a avut în 2009 afaceri de 55mil. euro, pierderi de 1,5 mil. euro şi 14 angajaţi, conformdatelor Registrului Comer­ţului. Afacerile din România au scăzut în2009 cu aproape 50% faţă de 2008. Romsiloz Cereale, o altă firmăcontrolată de Glencore, a încheiat anul 2009 cu afaceri de 50,9mil. euro şi cu un profit brut de aproape 3 mil. euro, cu un numărde 40 de angajaţi. Rombarge Transport a făcut afaceri de jumătatede milion de euro şi a câştigat brut peste 100.000 euro în2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO