Burse - Fonduri mutuale

Indicele băncilor greceşti a scăzut săptămâna trecută cu 7%

Indicele băncilor greceşti a scăzut săptămâna...

Autor: Dan Grigore Ivan

08.10.2018, 00:05 303

Indicele FTSE Athex Banks a scăzut săptămâna trecută cu 7%, pe fondul unor îngrijorări cu privire la nevoia de mai mult capital. Piraeus Bank a fost banca grecească care a scăzut cel mai mult săptămâna trecută, respectiv cu aproape 28%, până la o capitalizare bursieră de aproximativ 600 milioane euro.  

A doua cea mai mare scădere săptămânală a fost Eurobank, banca de la care Banca Transilvania a cumpărat Bancpost în noiembrie 2017. Eurobank a scăzut săptămâna trecută cu 8,16%, până la o valoare de piaţă de 1,3 miliarde euro, de două ori mai mică decât cea a băncii din Cluj. Deteriorarea situaţiei în piaţa bondurilor poate fi un motiv în plus de îngrijorare pentru eventuale încercări de recapitalizare, dată fiind relaţia actuală între Italia şi Uniunea Europeană.

În prezent, băncile greceşti sunt într-un plin program de tăiere a creditelor neperformante. Piraeus este banca grecească cu cea mai mare pondere a creditelor neperformante. Totodată, Piraeus este în prezent banca grecească cu cea mai mică capitalizare.

La polul opus se află Alpha Bank, cu o valoare de piaţă de 2,64 miliarde euro. Valoarea de piaţă a băncilor din Grecia a scăzut cu mai mult de 90% de la criză încoace, fiind unele dintre cele mai lovite acţiuni din întreaga lume, după ce ţara a fost în centrul a mai multe situaţii delicate, fiind salvată până la urmă de Uniunea Europeană şi FMI.

Indicele bursei din Grecia a scăzut cu peste 17% de la începutul acestui an. Bursa din Grecia încearcă încă să îşi revină după şocul crizei. În prezent, se află la o valoare de 658,97 puncte, faţă de peste 1.300 puncte acum cinci ani. Media zilnică de tranzacţionare de la Atena a fost de 36,13 milioane euro în august, în vreme ce valoarea de piaţă cumulată a bursei greceşti este de 51,6 miliarde euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO