Burse - Fonduri mutuale

Indicele BET AeRO, cu 20 de companii în componenţă printre care Chimcomplex, Holde Agri Invest, Norofert şi Agroserv Măriuţa, şi-a făcut debutul la BVB. De la începutul anului, pe piaţa AeRO s-au listat 17 companii, cu o capitalizare totală de 1,3 mld. lei

Indicele BET AeRO, cu 20 de companii în componenţă...

Autor: Cristina Bellu

11.10.2021, 11:24 998

Bursa de Valori Bucureşti a lansat luni primul indice pentru piaţa AeRO, BET AeRO, care cuprinde 20 de companii printre care Chimcomplex Borzeşti Oneşti (CHOB), Holde Agri Invest (simbol HAI), Norofert (NRF) şi Agroserv Măriuţa (MILK), valoarea acestuia pornind de la 1.000 de puncte.

Metodologia noului indice permite în structura sa un număr variabil de constituenţi, fără a impune un număr maxim, arată informaţiile transmise de reprezentanţii BVB.

„Lansarea BET AeRO, un indice dedicat companiilor româneşti listate pe piaţa AeRO, este un moment important pentru dezvoltarea pieţei de capital per ansamblu. Răspundem astfel atât cererii investitorilor, cât şi transformării prin care această piaţă a trecut, în special de la începutul acestui an”, spune Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti. 

Capitalizarea companiilor listate pe piaţa AeRO a depăşit 15 miliarde de lei, plus 57% faţă de anul trecut. În primele 9 luni din 2021, pe piaţa AeRO s-au listat 17 companii noi, cu o capitalizare cumulată de 1,3 miliarde lei. 

„Cu 17 listări numai în acest an pe AeRO şi un număr de 17 obligaţiuni listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, demonstrăm încă o dată că bursa este locul potrivit antreprenorilor români în căutare de finanţare, vizibilitate şi transformare”, adaugă Radu Hanga.

Metodologia BET AeRO permite, pe viitor, includerea de noi companii în structura indicelui pe măsură ce acestea vor îndeplini criteriile de eligibilitate.

Cele două criterii cantitative ale indicelui BET AeRO sunt lichiditatea şi capitalizarea free-float. Pentru ca o companie să fie inclusă în coşul indicelui este nevoie ca la momentul analizei să înregistreze un coeficient de lichiditate de cel puţin 0,5% (50 bps) şi capitalizarea free-float de minim 5 milioane lei. O companie aflată deja în coşul indicelui va fi menţinută dacă la momentul analizei înregistrează un coeficient de lichiditate de minim 0,2% (20 bps). Ponderea companiilor în indice ţine cont de nivelul free-float al fiecărei companii, iar ponderea maximă pe care o companie o poate avea în coşul indicelui este de 15%.

„Companiile incluse în indicele BET AeRO la momentul lansării reprezintă aproximativ 40% din capitalizarea companiilor româneşti de pe piaţa AeRO şi au generat pe parcursul ultimului an peste 85% din lichiditatea de pe piaţa secundară a acestui segment”, spune Adrian Tănase, Director General Bursa de Valori Bucureşti.

Componenţa indicelui BET AeRO la data lansării, 11 octombrie:

(Sursa: BVB)

Tot astăzi, BVB a lansat doi indici noi BET-TRN şi BET-XT-TRN reprezintă variantele de randament total net ale indicilor BET şi BET-XT, fiind primii indici de acest tip lansaţi de bursa de la Bucuresţi. Astfel, cei doi noi indici vor fi ajustaţi ţinând cont de valoarea netă de impozit a dividendelor oferite de companiile din coşul indicilor. Cei doi indici au aceeaşi componenţă ca BET şi BET-XT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO