Burse - Fonduri mutuale

Indicele companiilor din energie şi utilităţi listate la BVB, performanţe pozitive în contextul intensificării volatilităţii. BET-NG, plus 5% în aprilie

Indicele companiilor din energie şi utilităţi listate...

Autor: Eduard Ivanovici

16.05.2022, 14:26 434

Pieţele de capital internaţionale traversează o periodă caracterizată de volatilitate semnificativă, iar piaţa de capital din România s-a aliniat acestui trend. Ratele în creştere ale dobânzilor, tensiunile geopolitice şi inflaţia persistenţa sunt câţiva dintre factorii care generează aceste fluctuaţii. Accentuarea volatilităţii s-a tradus prin creşteri semnificative în ceea ce priveşte lichiditatea pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Valoarea de tranzacţionare pentru toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 67% în primele 4 luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a ajuns la 9,15 miliarde lei (1,85 miliarde euro), se arată într-un comunicat al BVB.

Lichiditatea medie zilnică cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piaţa Reglementată a BVB a fost de 111,65 milioane lei, echivalentul a 22,6 milioane euro, în creştere cu peste 70% faţă de primele patru luni ale anului trecut.

În ton cu mişcările din pieţele internaţionale, majoritatea indicilor BVB au încheiat primele patru luni în teritoriu negativ. În ultima şedinţă de tranzacţionare din aprilie, indicele BET – care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate la BVB – a afişat o valoare de 12.723 puncte, cu 2,6% sub nivelul de la finalul anului trecut. Indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din BET, a încheiat luna aprilie la un nivel de 22.970 puncte, cu 0,6% sub cel de la finalul anului 2021.

O evoluţie pozitivă a fost înregistrată de indicele BET-NG, care reflectă evoluţia companiilor listate pe piaţă reglementată a BVB care au domeniul principal de activitate energia şi utilităţile aferente. BET-NG a înregistrat în aprilie o creştere de 5%, având astfel cel mai mare ritm de creştere comparativ cu toţi ceilalţi indici BVB. 

„Sectorul energetic, puternic reprezentat la BVB, are un impact semnificativ în economie. România are o poziţie privilegiată în acest domeniu şi tocmai de aceea este esenţial să fructifice potenţialul de a dezvolta în mod susţinut acest sector pentru a-şi consolida un avantaj competitiv semnificativ pe termen lung.  Pentru populaţie, simplificarea accesului la piaţa de capital reprezintă una dintre cele mai bune veşti întrucât încurajează participarea la fenomenul investiţional şi elimină o serie de bariere birocratice. Propunerea legislativă adoptată de Parlamentul României, demers susţinut de BVB, permite accesul mult mai facil pentru un număr cât mai mare de participanţi la piaţă de capital şi reprezintă un stimulent pentru români pentru a-şi plasa economiile pe bursă locală”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Legea prevede reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferenţiată a profiturilor realizate, şi anume cu 1% pentru deţinerile de peste un an şi 3% pe cele mai mici de un an, fără că pierderile să mai fie compensate. Obligaţia calculării, reţinerii la sursă, declarării şi plăţii impozitului vor reveni intermediarilor şi administratorilor de fonduri. Noile prevederi legislative ar urmă să între în vigoare de la 1 ianuarie 2023, după promulgarea de către Preşedintele României şi publicarea în Monitorul Oficial.

Valorea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB a ajuns la final de aprilie la 143,7 miliarde lei, echivalentul a peste 29 miliarde euro, scrie BVB. România a devenit tot mai vizibilă pe plan internaţional şi este prezentă, începând cu data de 21 martie, cu 11 companii în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente. Cele 11 companii sunt: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, One United Properties, MedLife, Transport Trade Services, Purcari Wineries, Conpet, IMPACT Developer & Contractor şi Sphera Franchise Group.

Primele patru luni s-au remarcat la BVB prin 17 noi listări de emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni. Pe segmentul de acţiuni, 7 companii au venit la cota bursei: Holdingrock1, DN Agrar, ABN Systems, Dr. Fischer Dental, Grup Şerban, Bento, Brikston Construction Solutions. Pe segmentul de obligaţiuni, au avut loc 10 emisiuni de bonduri: Elefant Online, Stanleybet Capital, Life is Hard, Inox, BCR, Ministerul Finanţelor Publice (cu 4 emisiuni) şi Primăria Municipiului Bucureşti. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO