Burse - Fonduri mutuale

„Indicele fricii” de pe Wall Street înregistrează cea mai mare creştere din ultimele zece luni

„Indicele fricii” de pe Wall Street înregistrează...

Autor: Eduard Ivanovici

26.11.2021, 17:43 2184

Un indice privind volatilitatea burselor de pe Wall Street a ajuns la cel mai ridicat nivel din luna septembrie, conform MarketWatch.

Vineri, zi de Black Friday în Statele Unite, indicii bursieri Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq au scăzut în prima oră de tranzacţionare cu aproximativ 2,7%, 2%, respectiv 1,8%, evoluţii influenţate de temerile privind noua variantă de coronavirus din Africa de Sud şi volumul mai mic de tranzacţionare de după Ziua Recunoştinţei (25 noiembrie).

Noua tulpină a ajuns deja în Europa, fiind descoperită astăzi în Belgia, cât şi în Israel şi Hong Kong.

Indicele CBOE Volatility (VIX) a crescut vineri la ora 17:30 cu aproximativ 45% şi a ajuns la 27,1 puncte, ceea ce marchează cel mai ridicat nivel din luna septembrie şi cea mai mare creştere zilnică de la sfârşitul lunii ianuarie.

Creat la finalul anilor ‘90, indicele a devenit cunoscut pe Wall Street drept un „etalon al fricii”. Indicele, care foloseşte o serie de opţiuni pe S&P 500 pentru a măsura prognozele traderilor pentru volatilitate într-o perioadă viitoare de 30 de zile, tinde să crească pe măsură ce scad acţiunile.

Recent, VIX se tranzacţiona sub media istorică de 19,5.

Scăderi abrupte vineri dimineaţa pe bursele europene. Motivul principal: o nouă variantă mutantă de coronavirus, descoperită în Africa de Sud

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO