Burse - Fonduri mutuale

Indicele NASDAQ a înregistrat cea mai dură scădere din 2016 încoace: 4%. Se poate produce o rotaţie între tehnologie şi domeniul financiar-bancar?

Indicele NASDAQ a înregistrat cea mai dură scădere din...

Autor: Dan Grigore Ivan

12.10.2018, 00:03 325

Indicele NASDAQ, ce urmăreşte cele mai importante companii americane de tehnologie, a scăzut într-o singură zi cu 4%, cea mai dură depreciere din iulie 2016, pe fondul fricilor legate de dobânzile în creştere.

Majorarea dobânzilor de către banca centrală americană, demers de la care nu pare să se abată preşedintele Jerome Powell, în ciuda criticilor din partea administraţiei Trump, poate însă să aducă, cel puţin teoretic, un câştigător în cazul sectorului bancar, a cărui profitabilitate a fost puternic afectată de nivelul foarte scăzut al dobânzilor.

Tehnologia a fost până acum sectorul care a dus cele mai mari creşteri investitorilor, cu o apreciere a indicelui NASDAQ de patru ori, de la 2.000 de puncte în preajma crizei la 8.000 de puncte până nu demult.

Companii precum Amazon sau Netflix au crescut de aproximativ 25 şi respectiv 80 de ori în această perioadă, făcând din aprecierea Microsoft de 325% una realtiv banală. La polul opus, sectorul bancar înregistrează o creştere faţă de momentul crizei sub cea a mediei.

Astfel, indicele S&P Financial a început scăderea în jurul verii lui 2007, de la peste 500 puncte până spre 200 puncte în 2008. În prezent, indicele este în jurul a 450 de puncte. Evoluţia dobânzilor şi mai ales impactul lor asupra bursei rămân nişte necunoscute până în acest moment, comunitatea investiţională fiind pregătită să ia în calcul cât mai multe variante până va alege o cale sau alta de acţiune. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO