Burse - Fonduri mutuale

ING nu mai crede in potentialul de crestere al SIF-urilor si bancilor listate

ING nu mai crede in potentialul de crestere al SIF-urilor si bancilor listate

Click pentru imaginea marita

07.04.2008, 18:45 13

ING si-a redus de asemenea evaluarile pentru actiunile BRD si Banca Transilvania (TLV), principalele banci romanesti listate la Bursa, prognozand o reducere a profitabilitatii acestora si o incetinire a ritmului de crestere din sectorul bancar, potrivit unui raport de analiza.
Noile preturi tinta ale ING pentru SIF-uri si banci sunt doar cu putin peste nivelurile actuale din piata, desi SIF-urile au pierdut in medie circa 30% de la inceputul anului, iar in cazul bancilor corectiile au fost de peste 20%.
Evaluarile analistilor ING sunt cele mai conservatoare de pana acum, majoritatea analistilor principalelor societati de brokeraj de pe piata mizand in continuare pe un potential ridicat de crestere al companiilor din sectorul financiar-bancar.
"Am adoptat o pozitie mai conservatoare decat media (estimarilor analistilor - n.red.), reducand semnificativ preturile tinta. Avand in vedere apetitul scazut pentru risc si lichiditatea din piata, nu credem ca este insa momentul sa fim pozitivi in legatura cu acest sector", se arata in raportul ING.
Potrivit raportului ING, evaluarile titlurilor bancare realizate pana acum indicau un potential de crestere a actiunilor, insa aceste evaluari se bazau pe o serie de presupuneri, cum ar fi continuarea cresterii creditarii si imbunatatirea raporului costuri pe venituri.
"Cresterea e posibil sa incetineasca, mai vizibil in 2009, din cauza ratelor mai mari de dobanda, a crizei de lichiditati, a cresterii prudentei bancilor la creditare si a maturizarii pietei", sustine Florin Ilie, seful departamentului de Piete de Capital din cadrul ING Bank.
El considera ca profitabilitatea bancilor va fi pusa sub presiune de cresterea costurilor de risc cu cel putin 30% si reducerea marjelor nete de dobanda cu aproximativ 1,5%. Acesti factori de risc fac ca evaluarile mai favorabile ale bancilor romanesti in raport cu companiile similare din regiune sa nu mai fie justificate, potrivit ING.
In ceea ce priveste evaluarile actiunilor SIF, acestea deriva din expunerea lor ridicata la sectorul bancar, care reprezinta intre 63% si 87% din portofoliile SIF, potrivit ING, ceea ce face ca variabilele care se aplica in cazul bancilor sa fie relevante si pentru SIF-uri, in special cele macroeconomice.
"SIF-urile sunt deosebit de sensibile la stirile macro, avand in vedere ca, pe langa detinerile lor in cadrul bancilor, acestea au expuneri si in real estate, servicii si industrie. Ne asteptam ca volatilitatea preturilor, deja ridicata, sa creasca si mai mult", sustine Florin Ilie.
Potrivit acestuia, SIF-urile se tranzactioneaza in prezent cu discount fata de valoarea activelor sale calculata la preturile zilei, ceea ce ar putea fi un semnal de cumparare, avand in vedere experienta ultimilor ani, insa acest discount se datoreaza in parte lichiditatii reduse de pe Bursa. "Sansele ca SIF-urile sa repete evolutia din 2007 sunt zero", sustine Ilie.
El mai arata ca actiunile romanesti din sectorul financiar sunt puternic corelate cu evolutia monedei nationale. "Din iulie 2007, actiunile au scazut si leul a scazut. Apetitul pentru risc pentru pietele emrgente in general si pentru Romania in particular a scazut puternic, iar leul se confrunta cu presiuni puternice de depreciere. Orice scadere a monedei nationale se va simti direct in pretul actiunilor, in opinia noastra."
Analistii ING si-au exprimat mai de mult ingrijorarea privind evolutia macroeconomica, indicand posibilitatea deprecierii cursului leului pana la un nivel de 4 lei pentru un euro.
Potrivit analistilor ING, lichiditatea redusa de pe Bursa este o problema majora. Volumele de tranzactionare zilnice au fost in primul trimestru la jumatate fata de media din 2007. Ei mai spun ca piata romaneasca ar putea continua sa scada in urmatoarele luni, daca sentimentul investitorilor straini nu se schimba.

BRD - SocGen
BRD este bine pozitionata pentru a reduce riscurile si a continua sa ofere o profitabilitate ridicata, potrivit ING. Analistii ING considera ca piata a taxat prea puternic aspectele negative, pe fondul aversiunii generalizate fata de risc. Acestia estimeaza ca BRD va obtine si in 2008 o rentabilitate a capitalurilor proprii (ROE) de peste 30%, pe baza unui control bun al costurilor, ceea ce ar justifica un premiu de 10% fata de bancile poloneze, avand in vedere si potentialul de crestere al creditelor acordate. Cu toate acestea, ING si-a redus pretul tinta pe BRD cu 24%, la 23 lei/actiune, vazand ca principale riscuri pentru perioada urmatoare deprecierea monedei nationale, criza de lichiditate, incetinirea economica si competitia agresiva pe partea de retail. Pentru acest an, ING estimeaza o crestere cu 8% a profitului net al BRD, la 1,05 mld. lei, lasand la o parte eventualele castiguri din vanzarea Asiban.

Banca Transilvania
Principalele atuuri ale Bancii Transilvania (TLV) sunt, potrivit ING, actionariatul local puternic, castigurile din vanzarea de active si speculatiile privind momentul unei viitoare oferte de preluare, aceste elemente oferind un suport puternic pentru pret. Potrivit estimarilor ING, portofoliul de credite al Bancii Transilvania va creste in 2008 cu 50%, dupa un avans de 80% in 2007. Profitul net al TLV, fara castigurile din vanzarea de active, ar putea creste in acest an cu 14%, la 236 mil. lei. Incluzand castigurile obtinute din vanzarea participatiei la Asiban, Banca Transilvania ar putea raporta un profit net de 387 mil. lei. Riscurile in cazul Bancii Transilvania sunt insa aceleasi ca si in cazul BRD, respectiv deprecierea leului si criza de lichiditate, motiv pentru care ING si-a redus pretul tinta pe TLV de la 0,87 la 0,735 lei/actiune. La Bursa, ultima tranzactie cu actiunile TLV s-a realizat la 0,745 lei/actiune.

SIF-urile
ING si-a redus preturile tinta pe SIF-uri cu 40-50%, in conditiile reducerii evaluarii principalelor banci pe care acestea le au in portofolii, BCR, BRD si TLV. Potrivit analistilor ING, pretul corect al actiunilor BCR este in prezent de 25 de lei, cu 25% mai redus decat in octombrie anul trecut, indicand o valoare de 5,35 mld. euro pentru BCR. Pachetele de 6% din BCR si circa 5% din BRD sunt principalele componente ale portofoliilor SIF. SIF Banat-Crisana (SIF1) este preferata de analistii ING datorita performantelor operationale superioare, in timp ce SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5) au ca principal atu lichiditatea ridicata. In cazul SIF Muntenia (SIF4), principalul plus ar fi randamentul mai bun al dividendului. In ceea ce priveste SIF Transilvania, analistii ING sustin ca probabilitatea castigarii procesului cu Cocor privind majorarea de capital de anul trecut este tot mai ridicata, ceea ce face ca speculatiile privind anularea actiunilor din majorarea de capital sa dispara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO