Burse - Fonduri mutuale

Insolvenţa Hidroelectrica loveşte companii evaluate la 3,5 miliarde de euro pe bursă

Insolvenţa Hidroelectrica loveşte companii evaluate la 3,5 miliarde de euro pe bursă

Autor: Andrei Chirileasa

26.06.2012, 00:06 1894

Cinci dintre cele mai importante companii de pe bursă sunt lovite direct de insolvenţa Hidroelectrica, această operaţiune putând pune serios sub presiune rezultatele lor.

Dacă în cazul Fondului Proprietatea (FP) influenţa este directă şi s-a văzut imediat în preţul acţiunilor, deoarece intrarea în insol­venţă a Hidroelectrica a deter­minat scăderea cu 20% a activului net al FP, pentru alte companii influenţa s-ar putea vedea în următoarele luni.

Primele lovite ar putea fi băncile cre­ditoare, care vor fi obligate, cel mai pro­ba­bil, să-şi provizioneze sumele pe care le-au îm­prumutat pro­ducă­torului de energie. BRD, cea mai mare bancă locală lis­tată, este cel mai mare creditor al Hi­dro­electrica şi ar putea fi obligată să provizioneze 400 de milioane de lei, în timp ce Banca Transilvania ar putea constitui provizioane de circa 100 mil. lei. Aceste cheltuieli neprevăzute ar putea determina cele două bănci să raporteze pierderi (pe IFRS) în trimestrul al doilea.

Problema băncilor este însă pe termen lung, deoarece insolvenţa Hidroelectrica este un precedent foarte periculos şi arată că nici creditele acordate companiilor de stat, considerate până acum ca fiind cu risc redus, nu mai sunt sigure.

A treia categorie de companii lovite de insolvenţa Hidroelectrica sunt clienţii companiei, în special beneficiarii de contracte bilaterale. Reorganizarea producătorului de energie vizează tocmai renegocierea sau rezilierea acestor contracte şi încheierea unor contracte la preţuri mai mari. Producătorul de aluminiu Alro Slatina este cel mai mare client al Hidroelectrica şi renegocierea contractului la un preţ mai mare ar lovi puternic profiturile acestuia. Alro a încercat să se delimiteze de "bă­ie­ţii deştepţi", care cumpără energie ief­tin pentru a o vinde mai de­parte mai scump. Alro este un client important pentru Hi­dro­electrica deoa­rece con­sumă energie în bandă (şi ziua şi noaptea), acesta fiind argumentul conducerii com­paniei care spune că un discount este justificat.

Pe de altă parte, Elec­tro­magnetica (ELMA) este un intermediar care ia energie de la Hidroelectrica şi o vinde mai departe clienţilor. Din acest motiv este greu de crezut că va obţine vreo concesie la renegocierea con­trac­tului.

Acţionar

  • Fondul Proprietatea (FP) a fost cel mai vizibil afectat de intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, acţiunile FP pierzând 8% în cinci şedinţe de scăderi consecutive. Insolvenţa Hidroelectrica loveşte direct portofoliul FP, care a fost obligat să înregistreze participaţia de 20% pe care o deţine la producătorul de energie, evaluată anterior la peste 700 mil. euro, la valoarea zero. Asta face ca activul net al FP să scadă de la 3,51 mld. euro la 2,77 mld. euro, ceea ce a antrenat şi o scădere a acţiunilor pe bursă. În plus, din cauza modului netransparent în care administratorul Franklin Templeton a tratat această problemă, mulţi investitori şi-au schimbat în rău percepţia faţă de FP.

Creditori

  • BRD-Société Générale (BRD), a doua bancă de pe piaţa locală, este cel mai mare creditor al Hidroelectrica. BRD are o linie de credit pe termen scurt în valoare de 300 mil. lei acordată Hidroelectrica şi un credit de investiţii în euro, pe termen lung, care avea un sold de 94,5 mil. lei la finalul anului trecut. Creditele sunt garantate cu cesiuni de creanţe care decurg din contractele bilaterale, însă odată cu intrarea în insolvenţă, BRD nu poate executa garanţiile, iar creditele devin exigibile pentru rambursarea anticipată. Teoretic, BRD ar putea fi obligată să-şi provizioneze aceste sume, ceea ce ar lovi puternic rezultatul băncii pe T2. În T1, profitul BRD a scăzut cu 39%, la 83,4 mil. lei.

  • Banca Transilvania (TLV), a treia bancă de pe piaţă după active, a acordat un credit pe termen scurt în valoare de 120 de milioane de euro pentru acoperirea nevoilor de finanţare imediată ale Hidroelectrica. La finalul anului trecut Hidroelectrica trăsese deja 94 mil. lei, însă este posibil ca până pe 15 iunie, când compania a înaintat Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în insolvenţă, producătorul de energie să fi tras toată sumă. La fel ca în cazul BRD, Banca Transilvania ar putea fi nevoită să-şi provizioneze acest credit, ceea ce i-ar afecta semnificativ profitul. În primul trimestru, Banca Transilvania a raportat câştiguri de 91,8 mil. lei (pe IFRS), în creştere cu 73%.

Clienţi

  • Alro Slatina (ALR), singurul producător de aluminiu din România, este beneficiarul celui mai mare contract de furnizare a energiei electrice încheiat de Hidroelectrica. Alro a cumpărat anul trecut 2,5 milioane de MWh de la Hidroelectrica, reprezentând 13% din livrările totale ale companiei, valoarea energiei cumpărate ridicându-se la 342 mil. lei (incluzând taxele de introducere în reţea). Cheltuielile cu energia au cea mai mare pondere în cheltuielile totale ale Alro, iar reducerea livrărilor de către Hidroelectrica în ultimul trimestru din 2011, ca urmare a secetei, a lovit puternic activitatea combinatului. Renegocierea contractului de energie ar putea lovi şi mai mult profitabilitatea Alro.

  • Electromagnetica Bucureşti (ELMA) este unul dintre cei mai mari beneficiari de contracte bilaterale cu Hidroelectrica. Compania produce echipamente electrice şi corpuri de iluminat şi deţine şi hidrocentrale proprii, dar cea mai mare parte a cifrei de afaceri provine din servicii de furnizare a energiei electrice. Electromagnetica a cumpărat anul trecut energie de la Hidroelectrica în valoare de circa 125 mil. lei la un preţ mediu pe MWh de 140 de lei, mai mare decât în cazul altor traderi, care au primit energie la 130 de lei/MWh. La începutul acestui an, conducerea Electromagnetica a acceptat renegocierea contractului cu Hidroelectrica, iar de atunci acţiunile s-au prăbuşit cu 50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO