Burse - Fonduri mutuale

Integratorul de infrastructură şi securitate IT Arctic Stream a raportat un profit net de 2,2 mil. lei la T1/2023, în creştere cu 146% faţă de T1/2022. Afaceri de 29,4 mil. lei, plus 174%

Integratorul de infrastructură şi securitate IT Arctic...

Autor: Tibi Oprea

17.05.2023, 18:41 260

Arctic Stream (simbol bursier AST), integrator de infrastructură şi securitate IT evaluat de investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti la 102,7 mil. lei, a raportat pentru primul trimestru din 2023 un profit net de 2,2 mil. lei, în urcare cu 146% faţă de rezultatul net al anului anterior, în contextul unei cifre de afaceri de 29,4 mil. lei, cu 174% mai mare.

„În primul rând, creşterea echipei a avut un impact pozitiv asupra afacerii, prin sporirea capacităţii de a atrage şi reţine clienţi noi, precum şi prin capacitatea crescută de implementare a proiectelor complexe încheiate anul trecut sau în anul în curs. În al doilea rând, performanţa operaţională s-a îmbunătăţit semnificativ, datorită maturizării proceselor operaţionale, ceea ce a dus la o mai bună eficientizare a costurilor şi a gestionarii proiectelor. În acest fel, compania a putut livra proiecte într-un ritm susţinut la un nivel de calitate ridicat. În al treilea rând, implementarea unor proiecte complexe, precum cele din contractele semnificative anunţate în 2022, care au avut o componentă de venit mai ridicată, a adus contribuţii semnificative la creşterea veniturilor. În final, diversificarea tehnologiilor implementate a condus la dezvoltarea mai multor arii de competenţă şi posibilitatea de a implementa proiecte sofisticate, acoperind o gamă mai vastă de servicii”, menţionează compania în raport.

Cheltuielile de exploatare au crescut cu 172% comparativ cu T1/2022, până la 26,6 mil. lei , cea mai mare parte fiind cheltuieli cu mărfuri (18 mil. lei), care au crescut cu 230% de la an la an. Profitul din exploatare a urcat astfel cu 190%, până la 2,8 mil. lei, conform datelor din raportul financiar trimestrial publicat la BVB.

Compania avea la 31 martie 2023 capitaluri propria de 16,5 mil. lei, în creştere cu 30% faţă de 31 martie 2022 şi datorii totale de 36,3 mil. lei, plus 30%. Creanţele au înregistrat de asemenea o creştere de 42%, la 24,4 mil. lei, însă acest lucru, spune compania, „vine natural, pe fondul volumului ridicat de afaceri”.

„La nivel local, în industria IT&C vedem deja primele proiecte lansate ce au la bază fonduri din PNRR şi ne aşteptăm ca procesul de transformare digitală să continue în diferite sectoare precum: educaţie, sănătate sau energie. Pe de altă parte, criza semniconductorilor şi a lanţului de aprovizionare nu este încă finalizată, dar situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ faţă de anul trecut, iar perspectivele sunt optimiste şi pentru viitor”, scrie CEO-ul Dragoş Diaconu.

Arctic Stream este controlată în proporţie de 67,1% de Dragoş-Octavian Diaconu. Acţiunile AST se tranzacţionează în creştere cu 19,6% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 2,3 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO