Burse - Fonduri mutuale

Intercapital IM închide iFond Gold

Intercapital IM închide iFond Gold

Autor: Roxana Pricop

26.11.2015, 00:03 347

Societatea de administrare a investiţiilor Intercapital Investment Management a anunţat ieri pe bursă că nu va prelungi durata de viaţă a fondului închis de investiţii iFond Gold, care ajunge la maturitate pe 9 decembrie.

„Ca urmare a ajungerii la maturitate a fondului, tranzacţionarea unităţilor de fond la Bursa de Valori Bucureşti va fi suspendată începând cu ziua de 8 decembrie 2015 (inclusiv). Ulterior scadenţei fondului, unităţile de fond vor fi retrase de la tranzacţionare. Investitorii pot solicita răscum­părarea unităţilor de fond“, spun administratorii fondului într-un raport emis pe bursă.

Fondul s-a listat la bursa din Bucureşti sub simbolul IFG, în urma unei oferte publice derulate în toamna anului 2010 prin care a strâns circa 4 milioane de lei de la investitori. În prezent fondul dispune de active de jumătate de milion de lei. Investitorii care au subscris la oferta fondului au marcat o pierdere de 86%, potrivit datelor de la 31 octombrie. Printre investitorii fondului se numără şi SIF Moldova, care la 30 septembrie 2015 deţinea un pachet de 2.475 de unităţi iFond Gold, reprezentând 12% din capitalul fondului.

Pierderea înregistrată de fond a fost cauzată de investiţi­ile pe care aceasta le-a făcut în companiile de exploatare auriferă, dar şi în cele care trebuia să dezvolte proiectul Roşia Montană din centrul României.

Din cauza neautorizării proiectului Roşia Montană, companiile canadiene Goldcorp şi Gabriel Resources au raportat scăderi semnificative ale acţiunilor pe bursă, iar cotaţia în scădere a aurului a atras în jos şi cotaţia acţiunilor companiilor de exploatare auriferă.

Termenul de introducere a cererii de răscumpărare este de 15 zile de la data scadenţei fondului, respectiv 10 decembrie -24 decembrie. Termenul de plată al cererii de răscumpărare este un interval de până la 15 zile de la data introducerii cererii de răscumpărare.

Un alt fond din portofoliul Intercapital IM a ajuns la maturitate în acest an, respectiv iFond Financial. Acesta a fost lichidat iar investitorilor le-au fost răscumpărate unităţile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO