Burse - Fonduri mutuale

Intermediarul ofertei de la Petrom va fi anunţat în câteva săptămâni. Consorţiul Citibank/BRD/SocGen a fost descalificat de ceas

Intermediarul ofertei de la Petrom va fi anunţat în câteva săptămâni. Consorţiul Citibank/BRD/SocGen a fost descalificat de ceas

Autor: Andrei Chirileasa

16.03.2011, 23:41 34

Consorţiul format din Citibank, BRD şi Société Générale a fostdescalificat din licitaţia pentru selecţia intermediarului oferteide vânzare a 9,84% din OMV Petrom (SNP), pe motiv că a depus ofertadupă ora limită (ieri la ora 12:00).

Deşi reprezentanţii consorţiului au ajuns la sediul OPSPI(Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie)înainte de ora 12:00, înregistrarea oficială a ofertei s-ar fiefectuat la ora 12:07, potrivit unor surse din piaţă.

Ofertele pentru intermedierea operaţiunii trebuia depuse pânămiercuri ora 12:00. Iniţial, ofertele aveau termen de transmiteredata de 9 martie, însă Oficiul Participaţiilor Statului şiPrivatizării în Industrie (OPSPI) a anunţat o amânare de osăptămână, la solicitarea intermediarilor.

Nu este pentru prima dată când ceasul joacă un rol decisiv înprocesul de selecţie a intermediarului unei listări. Anul trecut,oferta depusă de consorţiul format din RaiffeisenCapital&Investment, ING Bank şi BRD pentru intermedierealistării Fondului Proprietatea (FP) a fost contestată de ceilalţicompetitori pe motiv că ar fi fost depusă cu câteva minute dupătermenul limită. Oferta a fost totuşi acceptată de comisia deselecţie, din care făcea parte conducerea de atunci a FP, şi încele din urmă a fost declarată câştigă­toare. Pe internet au apărutînsă înregistrări luate de pe camerele de supraveghere de la sediulfondului care ară­tau că reprezentanţii consorţiului câşti­gător arfi întârziat cu oferta.

Concurenţa în astfel de cazuri este foarte puternică, iar foştiialiaţi pot deveni cei mai aprigi rivali, având în vedere că astfelde mandate sunt foarte valoroase atât ca prestigiu, cât şi caonorariu, pe o piaţă unde astfel listările sau ofertele de acţiunidin ultimii ani se numără pe degete.

Pentru vânzarea Petrom, în competiţie au intrat, alături debrokerii locali, şi marile bănci străine de investiţii, care-şidispută piaţa ofertelor publice la nivel mondial, ceea ce adeterminat reconfigurarea alianţelor. Asta din cauză că niciunintermediar local nu are capacitatea de a plasa singur o ofertă de500 mil. euro, iar băncile de investiţii străine au nevoie de ointerfaţă locală pentru a pregăti o astfel de ofertă.

Raiffeisen Capital&Investment, firma de brokeraj care a fostimplicată în toate listările mari din ultimii ani, s-a aliat cuMorgan Stanley, liderul pieţei ofertelor de acţiuni la nivelmondial în 2010, în timp ce ING Bank, fostul partener al Raiffeisenla FP, a ales o alianţă cu banca elveţiană UBS.

Goldman Sachs, cea mai influentă bancă de investiţii de pe WallStreet, a intrat în cursă alături de UniCredit CA IB Securtities,iar JP Morgan a făcut ofertă împreună cu BCR şi IntercapitalInvest. Japonezii de la Nomura s-au asociat cu Alpha Bank şi CEC,iar ruşii de la Reinaissance Capital au depus ofertă alături de BTSecurities, EFG Eurobank Securities şi Romcapital.

Toţi intermediarii au lucrat intens zi şi noapte pentrupregătirea ofertelor, deşi valoarea onorariului pe care l-ar puteaîncasa este mică pentru băncile străine, fiind estimată între 4 şi5 mil. euro. Cel puţin două bănci de investiţii de top au renunţatsă participe la licitaţie din cauza cerinţelor multiple alecomisiei de selecţie, potrivit presei internaţionale. De pe listaabsenţilor fac parte Bank of America, Credit Suisse şi DeutscheBank.

De asemenea, KBC Securities, cea mai mare firmă locală debrokeraj, nu şi-a găsit partener pentru această ofertă şi va sta pemargine.

Ofertele tehnice ale celor şase consorţii acceptate la selecţievor fi analizare în prima fază de OPSPI, proces care ar putea duracel puţin două săptămâni. În etapa finală se vor califica doarintermediarii ale căror oferte tehnice vor fi evaluate cu peste 85de puncte din 100 posibile. În ultima fază se vor deschide şiofertele financiare, iar punctajul final va fi format în proporţiiegale din rezultatul obţinut la oferta tehnică şi cel de la ofertafinanciară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO