Burse - Fonduri mutuale

Interviu exclusiv ZF Omer Tetik, Banca Transilvania. Din ce ţări sunt cei care au investit în cea mai mare finanţare de obligaţiuni a unei bănci din România, cea de 500 mil. euro a Băncii Transilvania: 30% Marea Britanie, 20% România, 15% Olanda şi 12% Elveţia

Omer Tetik, CEO, Banca Transilvania: Discuţiile iniţiale au pornit de la un randament mai ridicat, de 9,5%, însă având în vedere interesul foarte mare al investitorilor, am reuşit să ducem randamentul mai jos, asigurând totuşi o alocare bună pentru entităţile interesate.

Omer Tetik, CEO, Banca Transilvania: Discuţiile iniţiale au pornit de la un randament mai ridicat, de 9,5%, însă având în vedere interesul foarte mare al investitorilor, am reuşit să ducem randamentul mai jos, asigurând totuşi o alocare bună pentru entităţile interesate.

Autor: Liviu Popescu

26.04.2023, 07:00 2559

♦ Omer Tetik, CEO: Investitorii sunt selectivi însă clar există apetit ♦ Banca de la Cluj a atras 500 mil. euro pe patru ani la un randament de 9% pe an ♦ Finanţarea face parte dintr-un program mai amplu, de 1 mld. euro, pentru criteriile MREL ♦ Aşadar, sub aceste criterii europene, băncile trebuie să asigure permanent un nivel optim de fonduri eligibile MREL, distincte de depozitele clienţilor.

Un procent de 30% din cea mai mare finanţare a unei bănci din România, cea de 500 de milioane de euro a Băncii Transilvania (TLV) pentru criteriile de eligibilitate MREL, adică aproximativ 150 milioane de euro, au fost subscrise de investitori din Marea Britanie, potrivit răspunsurilor transmise de Omer Tetik, CEO al băncii, la solicitarea Ziarului Financiar.

Din ofertă 20% au mers la investitori din România, 15% din Olanda, 12% din Elveţia, 10% din SUA, într-un total de 80 de investitori, precum fonduri de investiţii, fonduri de pensii, asigurători, ancoră fiind Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu un plasament de 90 mil. euro, adică 18%.

„Planul nostru iniţial a pornit de la 300 de milioane de euro, însă pe parcursul discuţiilor şi al ofertei am văzut o cerere semnificativă, la un randament satisfăcător şi, în acelaşi timp, am văzut oportunitatea de a suplimenta tranşa, oferind astfel şi o alocare mai bună investitorilor din ofertă. 500 de milioane este, de asemenea, un ticket standard, pentru pieţele internaţionale din punctul de vedere al lichidităţii unei emisiuni, ceea ce este important atât în timpul ofertei, cât şi ulterior, odată cu tran­zacţionarea pe bursă“, spune Omer Tetik.

Pe scurt, este suma care ne asigură o finanţare semnificativă şi un nivel bun al costului, raportat la emisiuni similare. „La acest nivel al sumei am fost într-un sweet spot, în care la un nivel standard al sumei am optimizat toţi parametrii ofertei“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO