Burse - Fonduri mutuale

Intrarea asiaticilor în acţionariat evaluează Ceramica Iaşi la 18 mil. euro

Intrarea asiaticilor în acţionariat evaluează Ceramica...

Autor: Andreea Neferu

18.07.2014, 00:00 220

Producătorul de cărămizi Ceramica Iaşi (CERE), al cărui pachet majoritar de acţiuni a fost preluat recent de fondul de investiţii Asia Debt Management Capital din Hong Kong, are o valoare de piaţă de circa 17,6 mil. euro, potrivit estimărilor ZF. Potrivit unor surse din piaţă, asiaticii au plătit 15 mil. euro pentru pachetul de 85% din acţiunile deţinute de americanii de la Advent International. Pe bursă, compania are o capitalizare bursieră de 80 mil. lei (18,1 mil. euro).

„Tranzacţia dintre Advent şi fondul de investiţii din Hong Kong se ridică la 15 milioane de euro”, spun surse din piaţă. Înainte cu câteva zile însă ca tranzacţia să fie anunţată, acţionarii producătorului de cărămizi aprobaseră ipotecarea activelor societăţii pentru a contracta un credit bancar de până la 12 mil. euro, sumă ce ar fi putut fi de asemenea parte a tranzacţiei dintre Advent şi Asia Debt Management Capital. „În principiu, acest credit bancar nu va mai fi accesat”, spun aceleaşi surse.

Părţile implicate în tranzacţie nu au anunţat valoarea preţului de achiziţie. Ceramica, care are o fabrică la Iaşi, a înregistrat anul trecut  o cifră de afaceri de 16,3 mil. euro. Acţiunile Ceramica au crescut cu 2,1%, până la un preţ de 0,715 lei/titlu în şedinţa de ieri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO