Burse - Fonduri mutuale

Între agonie şi extaz. În plin scandal privind „naţionalizarea“, administratorii Pilonului II au făcut profituri record: 163 mil. lei în 2017 , plus 14%

Între agonie şi extaz. În plin scandal privind...

Autor: Liviu Popescu

18.09.2018, 00:08 1314

♦ Din 2013 încoace administratorii au raportat cumulat profit, însă pierderile din perioada 2007-2012 trag în jos în continuare rezultatele pieţei ♦ „Break-even abia în 2021.“

Cei şapte administratori de pensii private Pilon II din România, care gestionează economisirile a circa 7,2 milioane de români, au încheiat anul 2017 cu un profit net cumulat de 163 mil. lei, plus 14% faţă de anul precedent, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Anul 2017 poate fi considerat unul para­do­xal pentru cei şapte administratori în condiţiile în care profitabilitatea acestora a atins maxi­mul istoric. Pe de altă parte însă tot în 2017 au primit şi cea mai dură lovitură: posibilitatea desfiinţării sistemului care ar fi urmat să asigure pensiile a peste şapte milioane de români.

„Acţionarii administratorilor Pilonului II au investit în România, în anii de setare ai sistemului (2006-2008), sume totale de aproape 500 de milioane de euro, reprezentând capital social alocat lansării şi dezvoltării acestui sistem. Au fost cheltuieli uriaşe de marketing (comisioane plătite agenţilor care au atras participanţii în fondurile de pensii), publicitate, operaţionale“, spune Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR).

După mai bine de zece ani de funcţionare a Pilonului II, dintre care şase au fost pe pier­deri şi cinci pe plus, societăţile de administrare au în continuare de recuperat circa 680 mil. lei din investiţiile iniţiale. „După numeroase modi­fi­cări legislative ce au vizat Pilonul II în acest răstimp, modificări care au afectat atât participanţii, cât şi administratorii fondurilor, un scenariu optimist, în care nu ar mai exista alte măsuri negative în perioada următoare, arată că administratorii Pilonului II ar putea ajunge în final la breakeven abia în anul 2021, adică la 15 ani de la lansarea sistemului.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO