Burse - Fonduri mutuale

Învăţămintele unui trader care a câştigat 2 milioane de dolari pe bursă

Învăţămintele unui trader care a câştigat 2...

Autor: Adrian Cojocar

06.01.2013, 14:00 6267

Când vine vorba de trading regulile jocului se schimbă subit faţă de cele ale unui investitor de cursă lungă la bursă.

De exemplu Nicholas Darvas, unul dintre cei mai de succes traderi şi autor al cărţii “Cum am făcut 2 milioane de dolari pe bursă” spunea că “singurul motiv adevărat pentru care cumpără o acţiune este că aceasta creşte”.

Teoria investitorului de cursă lungă şi miliardarului Warren Buffet este total diferită, considerând că “cel mai prost motiv din lume pentru a cumpăra o acţiune este că aceasta se apreciază”.

Primul este un trader cu experinţă care îşi bazează deciziile de investiţii în principal pe mişcarea preţului în piaţă al unei acţiuni în timp ce pentru un investitor este irelevant cum se mişcă acţiunea azi sau mâine, pe el interesându-l în principal cum va arăta aceasta peste 10 ani sau 20 de ani.

Ungurul Nicholas Darvas, care a trăit între anii 1920 şi 1977 este cunoscut pentru faptul că a reuşit să câştige 2,45 milioane de dolari în doar 18 luni în timpul pieţei “bull” din perioada 1957 – 1958, la mai puţin de şapte ani de la primele tranzacţii pe care le-a făcut vreodată.

Site-ul specializat în consultanţă pentru investiţii The Kirk Report, a identificat mai multe învăţături desprinse din experienţa traderului Nicholas Darvas.

Câteva dintre acestea sunt :

- nu există acţiuni bune şi acţiuni proaste. Există doar acţiuni care cresc şi acţiuni care scad, iar preţul lor se bazează pe legile cererii şi ofertei din piaţă.

- “nu vei da niciodată faliment dacă marchezi un profit”, este unul dintre sfaturile care te vor face să trazacţionezi prea des şi să-ţi diminuezi profiturile. Trebuie să eviţi să vinzi acţiuni câştigătoare şi să cumperi acţiuni pierzătoare.

- vei avea succes în trading dacă vei selecta companiile de top din cele mai puternice şi dinamice industrii.

- concentrează-te pe noii lideri care apar odată cu noul ciclu al pieţei. Combinaţia dintre aprecierea unei acţiuni şi creşterea volumului este cheia selecţiei acţiunilor.

- anticiparea creşterii aduce profituri mai importante decât creşterea în sine pentru acţiunile cu rate mari de creştere. Trebuie să afli ce doreşte piaţa şi să o urmezi. Nu te poţi opune direcţiei pieţei sau masei de investitori.

- pentru a avea succes trebuie să-ţi urmezi propria strategie şi să ignori opiniile celorlalţi traderi cu privire la piaţă

- pierderile sunt lecţii pe Wall Street. Învaţă din ele.

- trebuie să te aştepţi să ai dreptate 50% din timp. Obiectivul tău trebuie să fie să pierzi cât mai puţin când te înşeli. „N-am niciun ego când vine vorba de piaţă. Dacă fac o greşeală o admit imediat şi închid poziţia rapid. Dacă ai putea când joci 100 de dolari la ruletă să ieşi oricând pentru 98 de dolari în momentul în care pierzi, ai spune că este un pariu bun ?”

- majoritatea deciziilor proaste vin din următoarele trei lucruri: 1) când îţi abandonezi regulile 2) când eşti prea încrezător în forţele proprii şi 3) tranzacţionezi în disperare atunci când pierzi

- pentru a avea succes trebuie să aştepţi ca oportunităţile potrivite să se ivească şi asta presupune să nu faci nimic perioade lungi de timp

- investitorii de cursă lungă sunt adevăraţii speculatori din piaţă din cauza eternei speranţe că acţiunile pierzătoare îşi vor reveni

- este greu să câştigi când pariezi pe scădere faţă de momentele în care pariezi pe creştere. Tranzacţionarea în pieţe care cresc îţi oferă cele mai bune şanse să câştigi.

- majoritatea acţiunilor, dacă nu toate, urmează trendul general al pieţei

- pentru a-ţi putea controla emoţiile notează-ţi motivele pentru care faci orice tranzacţie. Când pierzi scrie motivul care crezi că a condus la această situaţie. Apoi studiază şi formulează noi reguli pentru a evita să faci aceleaşi greşeli.

- concentrează-ţi tranzacţiile. Darvas ajunsese să deţină 5 până la 8 acţiuni la un moment dat faţă de peste 30 de acţiuni la începuturile carierei de trader.

- evită performerele care scad pentru că aprecierile de până la acel moment vor da puţin spaţiu de creştere în viitor. Singurul motiv pentru care trebuie să deţii o acţiune este că aceasta creşte. Dacă nu se întâmplă acest lucru nu există alt motiv care merită luat în considerare.

- pentru poziţiile noi Darvas folosea aşa numitele achiziţii „pilot“. Pe măsură ce acţiunile atingeau noi maxime îşi majora expunerea. A învăţat să nu cumpere mai mult dintr-o poziţie pierzătoare.

- Darvas credea că investitorii care nu au succes se uită prea mult la aceleaşi acţiuni care le-au adus câştiguri în trecut decât să se concentreze pe noile acţiuni potrivite pentru următorul ciclu de creştere. “Sunt prezent doar în pieţe tinere unde profitul ar putea să se dubleze sau să se tripleze. Cel mai atractiv ingredient pentru o acţiune este profitul viitor. Aşteptările pentru viitor sunt ceea ce entuziasmează oamenii nu realitatea”, spune Darvas.

- perfecţiunea nu are niciun rol în tradingul de succes. Nimeni nu poate să cumpere la cel mai scăzut preţ şi să vândă la cel mai bun preţ. Nu trebuie să depui niciun efort pentru acest lucru.

- tranzacţionează numai când condiţiile de piaţă sunt în favoarea ta. Strategia lui Darvas l-a ţinut departe de pieţele în scădere pentru că acţiunile care se încadrau în aceasta se găseau doar în pieţele în creştere

- trebuie să fii agresiv când ai justificări. Câteodată Darvas aloca 50% din capital pentru o singură acţiune dacă strategia lui arăta că este o afacere foarte bună.

- din studierea acţiunilor câştigătoare Darvas a înţeles că sunt importante şi fundamentele acestora. El credea că profiturile viitoare şi creşterea profiturilor este un factor foarte important.

- Darvas a citit peste 200 de cărţi despre speculatori şi piaţă şi dedica multe ore pe zi studiului pieţei.

- Nimeni nu poate să fie un cunoscător absolut al pieţei. După ce a câştigat milioane de dolari pe bursă şi a scris mai multe best-seller-uri Darvas continua să înveţe şi să-şi ajusteze strategia până pe patul de moarte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO