Burse - Fonduri mutuale

Investiţii în aluminiu: fraţii Pavăl cumpără 23% din Alro Slatina pentru 495 de milioane de lei

Investiţii în aluminiu: fraţii Pavăl cumpără 23% din Alro Slatina pentru 495 de milioane de lei

Autor: Liviu Popescu

21.12.2018, 00:08 7053

Fraţii Pavăl ajung la investiţii de 845 milioane de lei la bursă la preţurile de tranzacţionare de joi după-amiază l Investiţii publice la cinci companii

Dragoş Pavăl şi Adrian Pavăl, fra­ţii din spatele Dedeman, cel mai mare retailer de brico­laj din România şi totodată cea mai puternică afacere an­tre­prenorială, au ajuns la o participaţie de 23% din producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), potrivit informaţiilor publicate joi la bursă.

Cea mai mare parte a pachetului de circa 165 milioane de acţiuni a fost achizi­ţio­na­tă de la ruşii de la Vimetco, acţionarul ma­jo­ritar al Alro Slatina, care şi-au redus astfel par­ti­cipaţia de la 84% la 54,2%. Un alt cum­pă­rător în cadrul tranzacţiei de majorare a free float-ului Alro a fost şi Marian Năstase, pre­şe­dintele companiei, cu un pachet de 300.000 de acţiuni achiziţionat.

Diminuarea a venit ca urmare a unei oferte de vânzare de tip plasament privat acce­le­rat a unui pachet de 33,77%. Practic, De­deman a achiziţionat 70% din întreg pachetul scos la vânzare, restul mergând cel mai pro­babil la fonduri de pensii private şi alte fonduri de investiţii. Potrivit informaţiilor ZF, oferta derulată între 14 şi 19 decembrie 2018 a fost intermediată de Swiss Capital.

Alro Slatina este singurul producător de alu­miniu primar şi de aliaje din România şi unul dintre cei mai mari consumatori de ener­gie din ţară şi tranzacţia se „leagă“ astfel de celelalte plasamente ale fraţilor Pavăl la bursă, în special cele de la Transelectrica şi Electrica.

Potrivit calculelor ZF, la preţurile de tranzac­ţio­nare de joi după-amiază, fraţii Pavăl au ajuns la circa 845 mil. lei la bursă în cinci companii. Dragoş şi Adrian Pavăl au înfiinţat recent Pavăl Holding, o companie cu un capital social de un miliard de euro, cea mai mare deţinere directă a unor antreprenori români. Pavăl Holding este cea mai mare companie înfiinţată în 2018 după valoarea capitalului social şi este deţinută de Dragoş Pavăl în proporţie de 60% şi de Adrian Pavăl de 40%.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO