Burse - Fonduri mutuale

Ce investitori au câştigat şi care au pierdut până acum din războiul din Ucraina. Rheinmetall, un grup german care produce vehicule de luptă blindate, are un raliu de 60% la Bursa de la Frankfurt în câteva zile

Ce investitori au câştigat şi care au pierdut până...

Autor: Eduard Ivanovici

03.03.2022, 08:40 628

♦ Creşteri cuprinse între 18% şi 43% pe alte mari companii de apărare.

Acţiunile Rheinmetall, un producător german de vehicule de luptă blindate listat pe bursa din Frankfurt, înregistrează o creştere  de 60% în ultima săptămână, conform Yahoo Finance.

Evoluţia are loc pe fondul escaladării conflictului armat ruso-ucrainean şi răspunsurilor oferte în acest sens de către statele vestice. De la începutul anului, compania din Düsseldorf – înfiinţată în 1889 – aproape şi-a dublat valoarea de piaţă, de la 3,73 miliarde de euro la 6,86 miliarde de euro, reprezentând o creştere de aproape 85%. Recent, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat o creştere de circa 100 de miliarde de euro a cheltuielilor militare ale Berlinului în acest an, explicând că „nu există alt răspuns la agresiunea lui Putin”. Aşadar, Germania va cheltui peste 2% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare, prag cerut îndelung de NATO şi fostul preşedinte american Donald Trump. 

Printr-o decizie istorică, principala economie europeană a renunţat astfel la pacifismul impus după al Doilea Război Mondial.  Între timp, acţiunile grupului britanic BAE Systems, cel mai mare producător de armament din Europa, sunt pe plus cu 34% de la începutul anului.

Compania are o capitalizare de 23,3 miliarde de euro. Gigantul american Raytheon Technologies, producătorul rachetelor antiaeriene Stinger, promise Ucrainei de către Germania, înregistrează o creştere de 18% în 2022, fără a lua în calcul dinamica şedinţei de tranzacţionare din 2 martie. Lockheed Martin, producătorul avioanelor F-35 fighter, este pe plus cu 28% în acelaşi interval de timp. Acţiunile Northrop Grumman, principalul producător de drone de atac şi monitorizare, s-au apreciat cu 18% anul acesta.

De asemenea, se pot observa evoluţii puternice pe compania franceză de apărare Thales (Ă43% în 2022) şi grupul industrial italian Leonardo SpA (Ă29%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO