Burse - Fonduri mutuale

Ce investitori au câştigat şi care au pierdut până acum din războiul din Ucraina. Nici Coca-Cola nu scapă de războiul din Ucraina: la Londra, al treilea cel mai mare îmbuteliator al băuturilor carbogazoase are minus 20% in ultimele 5 şedinţe

Ce investitori au câştigat şi care au pierdut până...

Autor: Eduard Ivanovici

03.03.2022, 08:25 532

♦ O cincime din volumul de îmbuteliere vine din Ucraina şi Rusia ♦ Capitalizarea, în scădere cu 38% în 2022, de la 11,2 mld. lire la 6,9 mld. lire sterline.

Pe măsură ce guvernele occidentale continuă sancţiunile economice îndreptate asupra Rusiei, investitorii încearcă să evalueze impactul exercitat asupra unora dintre cele mai mari businessuri americane, potrivit Bloomberg. Federaţia Rusă a devenit o piaţă majoră pentru unele companii din Statele Unite, precum Coca-Cola Co. şi McDonald’s, însă invazia Ucrainei şi efectele sancţiunilor vestice aruncă o doză suplimenară de incertitudini asupra investiţiilor. Volumele înregistrate de Coca-Cola HBC (simbol bursier CCHGY), îmbuteliatorul elveţian al Coca-Cola, prezent în indicele londonez FTSE 100, vin în proporţie de 21% din Rusia şi Ucraina. 

Recent, compania şi-a încetat operaţiunile în Ucraina şi şi-a trimis angajaţii acasă. Acţiunile Coca-Cola HBC, al treilea cel mai mare îmbuteliator al băuturilor Coca-Cola, s-au depreciat cu 20% în ultimele cinci zile şi afişează un minus de 38% la nivelul anului 2022, fără a lua în calcul dinamica şedinţei de tranzacţionare din 2 martie.

Compania are o capitalizare de 6,9 mld. lire (8,4 mld. euro), de la 11,2 mld. lire (13,5 mld. euro) la început de an. „Am aplicat planurile pentru situaţii neprevăzute, care includ oprirea producţiei din Ucraina, închizându-ne fabrica şi cerându-le colegilor din Ucraina să rămână acasă şi să respecte indicaţiile autorităţilor locale”, reiese dintr-o declaraţie a unui purtător de cuvânt Coca-Cola HBC. În Statele Unite, The Coca-Cola Company (KO) a crescut cu 4,5% anul acesta.

O altă companie care obţine o cantitate semnificativă a veniturilor (9%) din Ucraina şi Rusia este lanţul internaţional de restaurante fast-food McDonald’s (MCD). Gigantul spune că aproximativ 84% din cele 847 de locaţii din Rusia sunt deţinute de companie. În plus, McDonald’s numără 108 locaţii în Ucraina. Acţiunile societăţii sunt pe minus cu aproape 11% de la începutul anului.

Pe lista businessurilor americane cu activităţi semnificative în Rusia şi Ucraina se mai găsesc General Motors, PepsiCo, Harley Davidson şi compania de croaziere Carnival. 

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO