Burse - Fonduri mutuale

Investitorii arată că mai au bani şi pentru celelalte acţiuni de pe bursă

Investitorii arată că mai au bani şi pentru celelalte...

Autor: Stefan Musgociu

11.09.2013, 19:42 400

Bursa a crescut cu 0,3%, însă atenţia jucă­torilor şi brokerilor a fost con­cen­trată cu precădere pe oferta Nuclear­elec­trica, deoarece miercuri a fost ultima zi în care micii investitori au mai putut plasa ordine pentru care să beneficieze de discount de 8% la preţul sta­bilit la finalul operaţiunii.

Piaţa a fost mar­ca­tă de apatie şi miercuri, întrucât cei mai mulţi investitori subscriu la oferta publică iniţială lansată de Nuclear­elec­trica pentru listarea la Bursă.

În trei zile s-au emis ordine de sub­scriere la Nuclear­elec­trica de 203,8 mil. lei (45,6 mil.euro). Pe de altă parte, tranzacţiile cu acţiuni realizate pe bursă în această săp­tă­mână au însumat 48,6 mil. lei (10,8 mil. euro).

„Investitorii sunt focusaţi în momentul de faţă pe oferta Nu­clear­electrica, fapt ce determină o lichiditate extrem de slabă în piaţă. Cred că o creştere a volumelor este posibilă abia după data alocării (23 septembrie). Până în acest moment, gradul de subscriere pe tranşa inves­tito­rilor mici a depăşit 537%, in­te­resul in­ves­titorilor de pe această tranşă fiind mai mare decât la oferta secundară de la Trans­gaz din această primă­vară. Ţinând cont de faptul că avem o suprasubscriere sem­ni­ficativă pe tranşa mică, banii rămaşi la închiderea ofertei ar putea pro­duce o creştere a lichidităţii în piaţă şi, totodată, o presiune la cumpărare“, a decla­rat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în urcare cu 0,37%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,21% sub nivelul de marţi. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiu­ni­lor celor cinci SIF-uri şi al titlu­rilor Fondului Proprie­ta­tea, a avansat cu 1,23%.

Investitorii au tranzac­ţio­nat miercuri pe bursă acţiuni de 27,9 milioane de lei (6,2 milioane de euro), faţă de numai 16 milioane lei (3,5 milioane de euro) în ziua precedentă. Totuşi, aproape 90% din lichi­ditatea de miercuri a fost sigurată de transferuri cu acţiunile FP (22,2 mil. lei) şi OMV Petrom (2,3 mil. lei).

Cotaţia titlurilor Fon­du­lui Proprietatea a crescut cu 1,47%, la 0,6915 lei, şi se apropie din nou de pragul psihologic de 0,7 lei.

În acelaşi timp, acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 1,15%, la 0,431 lei.

Lichiditatea redusă lasă loc unei vola­tilităţi ridicate, justificând astfel şi evoluţia contradictorie a titlurilor OMV Petrom şi FP. Spre finalul şedinţei, tran­zac­ţiile cu acţiuni FP s-au intensificat, ridi­când rulajul pieţei.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO