Burse - Fonduri mutuale

Investitorii aşteaptă astăzi să vadă ce semnale va da noul şef al Fed

Investitorii aşteaptă astăzi să vadă ce semnale va...

Autor: Stefan Musgociu

10.02.2014, 21:03 855

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,3%, într-o piaţă unde prudenţa inves­tito­rilor la tranzacţionare a dus lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimele două luni şi jumătate, operaţiunile depăşind cu greu 14 milioane de lei.

„Prudenţa pieţei este explicabilă după decli­nul recent. Toto­dată, la nivel global, bur­sele de acţiuni aşteaptă prima apariţie oficială a lui Janet Yellen în pos­tura de preşedinte al Rezervei Federale, care se va întâmpla marţi în Camera Repre­zen­tan­ţilor“, a declarat Geor­giana Androne, analist la casa de bro­keraj Tradeville.

Fluctuaţiile uşoare ale pieţei au venit în cadrul unor tranzacţii cu volume re­duse în cazul majorităţii acţiunilor. Rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar şapte din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 14,1 mil. lei (3,1 milioane euro), sumă de 3,4 ori sub rulajul de vineri, de aproape 48 mil. lei (10,7 mil. euro). O lichiditate mai mică decât cea de luni a fost înregistrată pe 22 noiem­brie, când operaţiunile au fost de doar 11,1 mil. lei (2,5 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,46%. În acelaşi timp, indicele BET-FI s-a plasat cu 0,71% sub şedinţa anterioară. Indicele reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP).

Titlurile OMV Petrom (SNP) şi Banca Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 4,4 milioane lei şi, respectiv, de 2,8 mi­lioane lei.

Acţiunile OMV Pe­trom au avansat cu 0,22%, la 0,466 lei, în timp ce titlurile băncii au scăzut cu 1,15%, la 1,631 lei.

Preţul acţiunilor Nuclear­electrica a scăzut cu 0,21%, la 9,48 lei, pe un rulaj de 666.000 de lei. Analistul de la Tradeville arată că ac­ţiu­nile Nuclearelectrica s-au înscris pe un trend descendent aproape neîntre­rupt încă de la sfârşitul anului trecut, în ciuda tendinţei în general ascendente de la BVB.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

„Principalul motiv a fost scăderea preţului la energie pe piaţa con­cu­ren­ţială, pe care Nuclearelectrica îşi va plasa în 2014 un procent mai mare din producţie decât anul trecut, atât din cauza cererii slabe pentru energie, cât şi a ofertei suplimentare de energie verde din sistem.

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

În mod logic, aşteptările pentru veniturile pe 2014 au fost ajustate negativ, deci publicarea bugetului de azi nu face decât să oficializeze aceleaşi estimări şi la nivelul managementului. Compania riscă să o întoarcă la marjele de profitabilitate infime de dinainte de listare“, a afirmat Georgiana Androne.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.02.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO