Burse - Fonduri mutuale

Investitorii aşteaptă o lună în plus pentru dividende. Mai stă în picioare zicala „Sell in May and go away“?

Investitorii aşteaptă o lună în plus pentru...

Autor: Radu Bostan

08.05.2015, 08:30 1352

Luna mai era, istoric, cea în care bursa se „dezumfla“ odată cu marcările de profit de la încheierea perioa­dei în care acţionarii sunt eligibili pentru dividende. Însă anul acesta investitorii va trebui să ţină acţiunile încă o lună pentru a mai primi dividende, rupând astfel cu tradiţia care spune „Sell in May and go away“ - vinde în mai şi pleacă (în concediu).

Statisticile Bursei de la Bucureşti arată că piaţa a avut, în general, în lunile de mai o evoluţie mai proastă decât în celelalte 11 luni din an, unul dintre motive fiind corecţiile pe care le suferă acţiunile odată cu trecerea perioadei de dividend. Mai exact, după ce companiile îşi anunţau propunerile de dividend, de obicei în lunile martie-aprilie, urma o perioadă de creştere susţinută a acţiunilor. Aceasta dura până la mijlocul lunii mai, când cele mai multe companii aveau stabilită data ex-dividend, adică ziua începând cu care cumpărătorul unei acţiuni nu mai este eligibil pentru a primi dividende. După acel moment, preţul acţiunii se corecta cu valoarea dividendului brut, investi­torii marcând profitul din aprecierea titlului plus dividend.

De exemplu, Transelectrica (sim­bol bursier TEL) se tranzacţiona la preţul de 21,12 lei/titlu pe 14 mai 2014, însă cotaţia s-a prăbuşit la 19,5 lei/ac­ţiune a doua zi, care era data de ex-dividend. Diferenţa a fost aproximativ egală cu valoarea dividendului anunţat, adică 2,228 lei/unitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO