Burse - Fonduri mutuale

Investitorii aşteaptă să treacă dividendele ca să cumpere mai ieftin

Investitorii aşteaptă să treacă dividendele ca să cumpere mai ieftin

Autor: Stefan Musgociu

05.05.2011, 23:45 1577

Bursa a stagnat joi într-o piaţă în care cei mai mulţiinvestitori au trecut pe poziţii de aşteptare, astfel călichiditatea a fost cu 20% mai redusă decât rulajul demiercuri.

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj CarpaticaInvest, Adrian Ciudin, crede că cei mai mulţi investitoriabsentează de la tranzac­ţionare întrucât aşteaptă să treacă lunamai, care în cei mai mulţi ani a fost marcată de corecţii.

"Cred că lumea aşteaptă să vadă dacă se aplică dictonul «Sell inMay and go away» (Vinde în mai şi apoi retrage-te - n.red.). Înplus, acum trecem printr-o perioadă în care nu se întâlneştece­rerea cu oferta. Pe de o parte, vân­ză­torii aşteaptă să treacădatele ex-dividend (în funcţie de care au dreptul să primeascădividende - n.r.) pentru a-şi încasa banii, iar cumpărătoriiaşteaptă în ideea că după această dată, de regulă, preţurile scadcu valoarea dividendului şi apoi ar putea cumpăra", a declaratCiudin.

Dacă în prima oră majoritatea acţiunilor au fost transferate lapreţuri cu puţin sub ultimele cotaţii de miercuri, după ora 11:00piaţa a trecut pe creştere cu maximum 0,6%. Totuşi, cotaţiile celormai multe titluri s-au întors rapid sub nivelurile de la finalulsesiunii anterioare şi au variat foarte uşor până la închidereaşedinţei. Bursa a încheiat şedinţa în scădere nesemnificativă, de0,07%

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în scă­dere în mediecu doar 0,09%. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-urişi ale Fondului Proprietatea (FP), a înregistrat un recul de numai0,18%.

Acţiunile OMV Petrom au fost printre puţinele care au încheiatziua în creştere. Ultima tranzacţie a fost rea­li­zată la 0,43 lei,preţ cu 0,82% peste ultima cotaţie de miercuri. Evoluţia titlurilorcompaniei a venit pe al treilea rulaj din piaţă, de 3,6 milioanelei.

"Probabil creşterea a fost deter­minată de un investitor care avrut să bene­ficieze de dividendul pe care compania îl va distribuişi a intrat la cumpărare chiar pe ultima sută de metri", a afirmatCiudin.

Joi a fost ultima zi în care investitorii mai puteau să cumpereacţiuni OMV Petrom astfel încât să fie înscrişi în registrulacţionarilor la 10 mai, stabilită data ex-dividend. Compania vaacorda acţionarilor dividende totale de peste un miliard de lei dinprofitul înregistrat anul trecut, nivel apropiat cu cel din 2008,ultimul an în care producătorul de petrol şi gaze a alocatinvestitorilor astfel de beneficii. Acţionarii vor primi câte0,0177 lei pentru fiecare titlu.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi titlurile SIF Moldova(SIF2) s-au clasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cuoperaţiuni de 5,2 milioane lei şi, respectiv, de 3,8 milioanelei.

Titlurile Fondului au stagnat la 0,545 lei, iar cotaţiaacţiunilor SIF Moldova a crescut nesemnificativ, cu 0,07%, la 1,4lei.

Acţiunile FP au crescut uşor miercuri, după ce în precedenteletrei şedinţe au coborât cumulat cu peste 7% şi au atins cel mairedus preţ de la listare, sub presiunea de la vânzare.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn scădere cu până la 1,3%, linia fiind urmată şi de majoritateapieţelor din Europa Cen­trală şi de Est, unde corecţiile erau decel mult 2%.

De urmărit astăzi

  • Unităţile de fond iFond Financial (IFR) şi cele ale iFond Gold(IFG), care urmează să-şi publice astăzi rezultatele financiareînregistrate în primele trei luni ale anului. Unităţile de fondiFond Financial au scăzut ieri cu 0,7%, până la un nivel de 201,1lei, iar cele ale iFond Gold au consemnat o creşterenesemnificativă şi au închis ziua la un preţ de 151,7 lei.

  • Astăzi este şi ultima zi în care deţinătorii de unităţi iFondFinancial mai pot încasa dividende distribuite de fond în acest an.Nivelul dividendului este de 11,4 lei/unitate. AcţiunileFarmaceutica Remedia (RMAH) mai sunt purtătoare de dividend doarastăzi. Compania distribuie în acest an un dividend brut de 0,01lei/unitate.

  • Evoluţia burselor externe, după ce piaţa americană a deschisieri cu o scădere de 0,3% pe indicele Dow Jones.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO