Burse - Fonduri mutuale

Investitorii asteapta strainii sa le creasca entuziasmul la Bursa

Investitorii asteapta strainii sa le creasca entuziasmul
09.06.2009, 18:45 21

Piata de la Bucuresti a inchis in scadere sedinta de ieri, cu o corectie de putin peste 2% pe societatile financiare, in vreme ce indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata, a coborat cu 0,9%, pana la nivelul de 3.500 de puncte.

Brokerii apreciaza ca in piata creste riscul aparitiei unui trend descendent, insa este greu de apreciat daca este vorba doar de o corectie dupa cresterile din lunile anterioare sau daca scaderile se vor pronunta. Pentru o iesire din starea actuala, acestia apreciaza ca este nevoie de semnale de pe piete externe, in special de intrarea la cumparare a investitorilor straini institutionali.
"Chiar si o aparitie timida a investitorilor straini si a investitorilor institutionali cred ca ar duce la o crestere a entuziasmului pe piata locala. Tocmai din aceasta cauza cred ca vara aceasta va fi putin atipica fata de verile bursiere traditionale. Investitorii vor fi mai atenti la orice stire care ajunge in piata si vor reactiona in consecinta", a declarat Masca Dorin, broker in cadrul societatii Carpatica Invest.
La categoria societatilor financiare, cea mai mare scadere au inregistrat-o titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut 3,2% fata de referinta, coborand la pretul de 0,61 lei/actiune. In top au urmat scaderile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 2,8% si SIF Transilvania (SIF3), de 1,8%.
Cea mai mica corectie a fost consemnata de actiunile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut putin peste 0,6%, atingand pretul de 0,745 lei/titlu.
Scaderi asemanatoare s-au inregistrat si in sectorul bancar, titlurile Bancii Carpatica (BCC) marcand cea mai mare corectie dintre societatile de profil, de 4,3%. Titlurile BRD si Banca Transilvania (TLV) au pierdut 0,6% si respectiv 2,6%.
"Investitorii locali, reactionand preponderent la stirile externe, vor amplifica caracterul speculativ al pietei locale, iar volatilitatea ridicata nu va aduce investitori straini in piata. Este un cerc vicios putem spune. Este interesant de vazut daca piata reuseste sa depaseasca acest prag de rezistenta pe SIF-uri, la 17.000 de puncte. O apreciere peste acest prag ar putea aduce investitorii straini in piata", a adaugat Masca.
Sectorul energetic a marcat o corectie de 0,5% pe indicele BET-NG fata de referinta, scaderea fiind contracarata de aprecierea titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 0,7%.
Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au marcat corectii de 1,5% si respectiv 0,8%, in vreme ce actiunile companiei petroliere Petrom (SNP) au scazut cu aproape 0,8%.
Sectorul chimic a continuat si in sedinta de ieri sa inregistreze cresteri, titlurile Amonil (AMO) consemnand a doua cea mai mare crestere din piata, de 3,6%.
Si titlurile Azomures (AZO) au inchis in urcare, cu un avans de 1,5% fata de referinta, atingand pretul de 0,264 lei/actiune.
"Tinand cont de aprecierile din lunile anterioare si de evolutia temperata din luna mai, in care piata s-a consolidat la nivelurile actuale, ar fi ideala o reluare a trendului ascendent in piata, insa acest lucru cred ca depinde doar de modul in care evolueaza economiile in ansamblu si de stirile care vin in piata", a incheiat Masca.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO