Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au împins acţiunile FP la maxime istorice

Investitorii au împins acţiunile FP la maxime istorice

Autor: Roxana Pricop

19.08.2014, 00:04 962

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins pragul de 0,875 lei/titlu în şedinţa de ieri, cel mai ridicat nivel de la listarea la bursă în ianuarie 2011, investitorii reacţionând la rezultatele financiare ale companiilor din portofoliul fondului, dar şi la apropierea AGA de reconfirmare a mandatului de administrator pentru Franklin Templeton.

Fondul are o capitalizare bursieră de 11,7 miliarde de lei (2,75 mld. lei)

Faţă de începutul anului, acţiunile fondului au un avans de aproape 5% după ce în 2013 acestea au crescut puternic cu peste 50%.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Franklin Templeton, administratorul activelor de 14,7 miliarde de lei ale fondului, a chemat acţionarii în adunare generală pe 23 septembrie pentru a-i prelungi mandatul cu încă doi ani, propunând două acte adiţionale la contractul de administrare: cu şi fără comisioanele speciale de distribuţie. În noul contract de ad­ministrare, la cererea fondului american Elliott, cel mai mare acţionar al FP cu peste 15% din capital, au fost introduse co­misioane supli­men­tare pentru Franklin Templeton, în afară de comisionul de administrare de bază, sub forma unei cote procentuale din distri­buţiile de cash. Însă ASF a respins în şe­dinţa de pe 4 august comi­sioanele de dis­tribuţie de 2% din distribuţiile care se fac până la 31 octom­brie 2015 şi de 1% pentru cele făcute după 1 noiembrie 2015. Noul contract de administrare pre­vede ţinte stricte de performanţă pentru Templeton, adminis­tratorul având drept obiectiv suprem redu­cerea discountului de tranzacţionare de la 30%, cât este acum, la 15%.

Pe de altă parte, companiile listate din portofoliul fondului au anunţat rezultatele financiare pe primul semestru. Cea mai valoroasă participaţie din portofoliul FP sunt acţiunile de 19% din capitalul Petrom, evaluate la 5 miliarde de lei.  Petrom a înregistrat în primele şase luni vânzări de 10,72 miliarde de lei, în scădere cu 7% faţă de rezultatul din primul semestru al anului trecut, şi a avut un profit net de 1,9 miliarde de lei, mai mic cu 22%. Acţiunile Romgaz, de 10% din capitalul companiei, deţin locul al treilea în portofoliul FP, cu o pondere de 8,85% din activele de 14,7 miliarde de lei. Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, a încheiat primul semestru cu un profit net de 870,9 mil. lei (circa 198 mil. euro), cu 39,9% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, câştigurile companiei fiind propulsate mai ales de scumpirea gazelor interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO