Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au retras 547 mil. lei din fondurile de obligaţiuni în iunie

Investitorii au retras 547 mil. lei din fondurile de...

Autor: Roxana Pricop

10.07.2015, 00:04 227

Fondurile de obligaţiuni au înregistrat retrageri nete de 547 milioane de lei în luna iunie, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Adminis­tratorilor de Fonduri (AAF).

Acesta este cel mai mare nivel de răscum­părări raportat de acest tip de fonduri după ce ani la rând fondurile de obligaţiuni au fost pe primul loc în topul celor mai mari sume atrase de la investitori.

Cele mai mari retrageri au fost raportate în iunie de fondul Erste Bond Flexible Ron (433 mil. lei) şi de fondul denominat în euro Erste Bond Flexible Euro cu ieşiri nete de 114 mil. lei. La polul opus se află fondul de obli­ga­ţiuni Stabilo cu intrări nete de 28 mil. lei şi BRD USD Fond, recent lansat, cu intrări nete de 4 mil. lei. Şi în luna mai fondurile de obligaţiuni au raportat retrageri, însă mult mai mici. Investitorii au retras 58 mil. lei din fondurile locale de obli­gaţiuni în luna mai, aceasta fiind prima lună din decembrie 2011 în care acest tip de fonduri au raportat ieşiri nete.

Principalele investiţii ale fondurilor de obli­gaţiuni sunt titlurile de stat, obligaţiunile corporative şi depozitele bancare. Randa­men­tele pe ultimele 12 luni raportate de fondurile de obligaţiuni se situează între 2% şi 6%.

Retragerile din fondurile locale de obliga­ţiuni au loc în condiţiile în care pieţele financiare sunt volatile din cauza incertitudinilor privind situaţia Greciei în zona euro. Pieţele de acţiuni au reacţionat prin scăderi, în timp ce pe pieţele de obligaţiuni au urcat dobânzile, crescând costul de finanţare pentru state şi companii. Preţul obligaţiunilor scade atunci când dobânzile cresc.

Din cauza retragerilor, activele fondurilor de obligaţiuni au scăzut cu 5% în iunie, până la 11 miliarde de lei. Faţă de începutul anului, activele fondurilor de obligaţiuni sunt mai mari cu 14%. În fondurile de obligaţiuni investesc 161.000 de investitori, cu aproape 2.000 mai mulţi decât în luna mai.

Per ansamblu, industria fondurilor mutuale locale, ce include alături de fondurile de obligaţiuni şi pe cele monetare, diversificate, de acţiuni şi pe cele cu plasamente conservatoare, a încheiat primul semestru cu active de peste 20 miliarde de lei, în creştere cu 9,5% faţă de începutul anului.

În ultimele 12 luni, cele mai performante fonduri mutuale sunt fondul Audas Piscator cu un randament de aproape 30% şi fondul de acţiuni STK Europe cu un randament de 13%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO