Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au subscris acţiuni OMV Petrom de 446 de milioane de lei în cadrul majorării de capital social, adică 96% din toată oferta

Investitorii au subscris acţiuni OMV Petrom de 446 de...

Autor: Eduard Ivanovici

19.10.2022, 19:03 2156

OMV Petrom (simbol bursier SNP), unicul producător local de petrol şi gaze, a anunţat încheierea operaţiunii de capital social, în urma căreia a atras 446 de milioane de lei de la investitori, conform unui raport publicat la Bursă.

Valoarea maximă a ofertei a fost de 460 de milioane de lei, echivalentul unei cincimi din dividendul special de 2,5 miliarde de lei plătit investitorilor la începutul lunii trecute. Oferta a fost intermediată de TradeVille.

Evenimentul a marcat prima operaţiune de majorare a numărului de acţiuni din ultimii 17 ani în cadrul OMV Petrom şi ultima majorare de capital social cu terenuri conform contractului de privatizare din 2004. Mai multe terenuri ale Ministerului Energiei, care deţine 20% din acţiunile SNP, au fost incluse ca valoare în capitalul social după obţinerea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate.

Astfel, în vreme ce terenurile intră în proprietatea Petrom, restul acţionarilor au putut veni cu numerar pentru a-şi menţine deţinerile în companie.

Înregistrând tranzacţii în valoare de 1,6 milioane de lei, acţiunile SNP au urcat astăzi cu 0,1%, într-o zi în care 17 emitenţi din BET au înregistrat pierderi. De la începutul anului, compania este pe minus cu 7,5%, pe un rulaj de 2,1 miliarde de lei. Societatea afişează o capitalizare de 24,2 miliarde de lei, arată datele BVB.

OMV Petrom a avut un profit net de 4,6 miliarde de lei la 30 iunie, de aproape cinci ori peste nivelul din S1/2021, şi vânzări de 25,6 miliarde de lei, în creştere cu 153% de la an la an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO