Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au trecut de la agonie la extaz: Bursa a recuperat jumătate din pierderile din „lunea neagră“

Investitorii au trecut de la agonie la extaz: Bursa a...

Autor: Roxana Pricop

26.08.2015, 00:08 1159

Investitorii au revenit la sentimente mai bune faţă de acţiunile tranzacţionate la bursa din Bucureşti, care a urcat ieri cu 3,17%, după un plonjeu în gol de minus 6,3% în şedinţa de luni. Încă o şedinţă ca aceea de marţi şi pierderile din „lunea neagră“ ar putea deveni o amintire urâtă pentru investitori.

Indicele BET,  care reuneşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a urcat ieri cu 3,17% recucerind pragul de 7.000 de puncte. Avansul bursei de la Bucureşti a avut loc în contextul în care teama investitorilor s-a domolit, iar pieţele europene de acţiuni au urcat şi cu 5%. Calmarea pieţelor a avut loc în contextul în care banca centrală a Chinei a redus marţi dobânda de politică monetară pentru a cincea oară din luna noiembrie, precum şi rezervele minime obligatorii ale băncilor, intensificând eforturile de susţinere a pieţei de capital şi de oprire a încetinirii creşterii economice. Bursa din China a fost cea care a dat tonul de prăbuşire a burselor după ce a scăzut luni cu peste 8%.

La Bucureşti, rulajele cu acţiuni au fost ridicate, mult peste media unei şedinţe obişnuite de tranzacţionare, semn că printre cumpărători se află şi fondurile mari de investiţii sau pensiile private care au profitat de corecţiile negative pentru a face cumpărături „la reduceri“.

Tranzacţiile cu acţiuni au fost ieri de peste 18 milioane de euro, potrivit informaţiilor disponibile la ora 17.00, faţă de un rulaj de 28 milioane de euro în şedinţa de luni 24 august.

Cele mai tranzacţionate acţiuni de la bursa din Bucureşti au fost ieri titlurile Banca Transilvania (TLV), care au avansat cu 3% până la cotaţia de 2,215 lei/titlu pe un rulaj de circa 18 milioane de lei. Romgaz a urcat cu 4% până la 31,64 lei/titlu, după că în deschiderea şedinţei marţi a scăzut pentru scurt timp sub pragul de 30 de lei/titlu, minim istoric. Investitorii au rulat acţiuni Romgaz (SNG) în valoare de circa 15 milioane de lei. Al treilea emitent cel mai tranzacţionat în şedinţa de ieri a fost BRD, cu un plus de 3,41% până la o cotaţie de 10,65 lei/titlu. Investitorii au tranzacţionat acţiuni BRD, a doua cea mai mare bancă din sistemul local după active, în valoare de 13,5 milioane de lei, potrivit datelor disponibile pe website-ul bursei de la ora 17.00.

Acţiunile grupului de distribuţie Electrica (EL) au avut un avans de circa 1% în şedinţa de ieri, sub cel al titlurilor Romgaz sau TLV, şi pentru că titlurile Electrica au rezistat mai bine corecţiilor de luni. Titlurile Electrica au scăzut cu 2,8% în şedinţa de luni, faţă de un minus de 6,3% raportat de indicele BET.

Raportat la începutul anului, indicele BET are un minus de 0,36%, mai bine decât scăderea de peste 5% raportată de bursele americane. După creşterile de ieri, bursa din Germania a revenit pe plus de la începutul anului (3%), iar bursa franceză are un câştig de circa 6%. Bursa din Polonia are un minus de 10% faţă de începutul anului, bursa din Viena are un plus de circa 5%, iar bursa din Budapesta are o apreciere de circa 25%.

Bursa chineză din Shanghai a închis marţi în scădere cu 7,6%, înre­gis­trând cel mai grav declin pe par­cursul a patru zile după 1996, din cauza temerilor investitorilor că guvernul de la Beijing abandonează mă­surile de susţinere a pieţei financiare, în timp ce bursa din Tokio a coborât cu 4%.

Bursele americane au deschis şedinţa de marţi cu creşteri ferme de peste 2%. În deschiderea şedinţei de marţi, pentru a doua zi la rând, bursa de la New York (NYSE) a invocat puţin utilizatul articolul 48 din codul bursei pentru prevenirea unei tran­zacţionării în panică. Scopul articolului 48 este de a asigura o tranzacţionare ordonată pe fondul turbulenţelor de pe pieţele financiare. Este folosit doar în cazul în care volatilitatea extrem de ridi­cată din piaţă ar putea avea un impact semnificativ asupra capacităţii formatorilor de piaţă (market makers) de a disemina indicaţiile de preţ înainte de „clopotul de deschidere“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO