Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au urcat acţiunile companiilor cu dividende mari

Investitorii au urcat acţiunile companiilor cu dividende...

Autor: Monica Juganaru

11.04.2014, 00:03 801

Bursa a urcat cu 0,6% în şedinţa de joi pe un rulaj uşor mai mare decât în ziua precedentă, investitorii orien­tându-se mai cu seamă spre acţiunile com­pa­niilor care au propus pentru acest an distribuirea unor dividende impor­tante, precum Transelectrica Bucureşti şi Alumil Rom Industry, care s-au apreciat cu 3,2% şi respectiv 15%.

Cele două acţiuni au atins ieri noi maxime anuale după ce au propus distribuirea unor divi­dende record, de 163 de milioane de lei la Transelectrica şi 30 de milioane de lei în cazul Alumil.

Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, iar volumele de tranzac­ţio­nare au fost uşor mai mari decât cele din şedinţa precedentă.

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

La finalul şedinţei, pe piaţa principală rulaje de peste 1 milion de lei au înregistrat acţiunile emise de doar 7 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 21,2 milioane lei (4,75 mi­lioa­ne euro), cu o treime mai mult faţă de rulajul şedinţei anterioare, de 15,6 mi­lioane lei (3,5 milioane euro).

Aproape 60% din lichiditate a pro­venit din tranzacţiile cu acţiunile Fon­dul Pro­prietatea (3,08 mil. lei),Rom­gaz (2,64 mil. lei), OMV Petrom (2,24 mil. lei), Trans­elec­trica (2,23 mil. lei) şi Trans­gaz (2,18 mil. lei). Rulajul total a fost susţinut şi de tran­zacţii deal cu acţiunile Banca Tran­sil­vania (1,81 mil. lei) şiBRD (1,66 mil. lei).

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,19%. În acelaşi timp, indicele BET-FI a scăzut cu 0,24%. Indicele include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile FP, iar acţiunile SIF Mun­tenia au fost singurele care au crescut.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

WikiZF: Profilul companiei Transgaz

Titlurile Alumil au urcat cu aproape 15%, limi­ta maximă de variaţie ad­misă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB, şi au ajuns la preţul de 1,612 lei. În ultimele cinci sesiuni aceste titluri au înregistrat variaţii uşoare, stabilizându-se după ce anterior au urcat în doar patru şedinţe cu peste 60%, ca urmare a propunerii unor dividende consistente.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

WikiZF: Profilul companiei BRD

Suma totală pe care compania, controlată de investitori greci, vrea să o dis­tribuie este de 20 milioane lei (4,4 mi­lioane euro) şi este asigurată din profiturile din anii anteriori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO