Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au vândut acţiuni de 1 mld. lei în oferta FP

Investitorii au vândut acţiuni de 1 mld. lei în oferta FP

Autor: Roxana Pricop

19.11.2014, 00:03 351
Oferta publică de răscumpărare derulată de Fondul Proprietatea (FP) este suprasubscrisă cu nouă zile înainte de închidere, investitorii plasând ordine pentru vânzarea a 918 milioane de acţiuni până ieri, 18 noiembrie.

Valoare totală a celor 881 de ordine plasate de investitori este de 1,018 miliarde de lei, luând în calcul preţul de 1,11 lei/titlu oferit de fond. Cel mai mare ordin de vânzare este de 180 milioane de acţiuni, reprezentând 1,4% din numărul total de acţiuni ale fondului. Oferta se închide pe 2 decembrie şi vizează achiziţia unui pachet de 750 milioane de acţiuni. Un nivel mai mare al subscrierilor decât volumul de acţiuni scos în ofertă înseamnă că investitorii vor vinde efectiv mai puţine acţiuni. Alocarea în ofertă se face pro-rata, indicele de alocare urmând a fi stabilit după închiderea ofertei. Intermediarul ofertei este Raiffeisen Bank.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

„În primele săptămâni au subscris investitorii mai mici. Este de aşteptat ca în ultimele zile de ofertă să subscrie investitorii mari şi astfel oferta să fie semnificativ suprasubscrisă“, a spus Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

Scopul derulării acestei oferte de răs­cumpărare este reducerea discoun­tului la care se tranzacţionează acţiunile fondului, în prezent de 22%. Noul contract de management prevede ţinte stricte de performanţă pentru Franklin Templeton, cerute de fondul american de hedging Elliott Associates. Dis­countul de tranzacţionare va trebui să scadă până la 15%.

În urmă cu un an, fondul a cumpărat prin ofertă publică 600 de milioane de acţiuni la preţul de 1 leu/unitate. Acţionarii au plasat ordine de subscriere pentru pachete repre­zen­tând cumulat 76,34% din acţiunile Fon­du­lui Pro­prie­tatea la acel moment, astfel că rata de supra­sub­scriere s-a situat la 17,5 iar cea de alocare la 5,7%. Altfel spus, pentru un ordin de vânzare de 100 de acţiuni, investitorul a vândut efectiv 6 acţiuni, iar restul de 94 i s-au întors în cont.

Azi are loc adunarea generală a acţionarilor la FP pentru alegerea a trei noi membri în comitetul repre­zen­tan­ţi­lor, în locul lui Julian Healy, al lui Piotr Rymaszewski şi al lui Steven van Gro­nin­gen, preşedintele Raiffeisen Bank, ale căror mandate expiră în aprilie 2015. Man­datul noilor membri este valabil pentru trei ani începând din 5 aprilie 2015, respectiv 14 aprilie 2015. Ceilalţi doi membri ai comitetului sunt Sorin Mîn­druţescu, preşedintele CR şi di­rec­tor general al Oracle România, şi Mark Gitenstein, membru şi fost am­basa­dor al SUA la Bucureşti. Man­da­tele acestora expiră pe 30 septembrie 2016.

Pe ordinea de zi a adunării din 19 noiembrie sunt şi aprobarea bugetului pe 2015 şi al patrulea program de răscum­părări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO