Burse - Fonduri mutuale

Investitorii bat la usa Prebet Aiud

12.07.2007, 20:29 95

Omul de afaceri clujean Dorel Goia, unul dintre actionarii importanti ai Bancii Transilvania, si cativa investitori straini sunt interesati sa cumpere un pachet semnificativ din producatorul de prefabricate din beton Prebet Aiud (PREB).
"Sunt investitori care ii tatoneaza, insa sunt probleme in cadrul Asociatiei Salariatilor, membrii acesteia neintelegandu-se intre ei", au declarat reprezentanti ai Broker Cluj.
Dorel Goia este unul din cei mai bogati oameni de afaceri din Cluj, detinand actiuni la Banca Transilvania, dar si afaceri importante in domeniul imobiliar.
Conform aceleiasi surse, el intentioneaza sa preia compania pentru a-i valorifica activele, terenuri si cladiri, in conditiile in care Prebet detine un teren de circa 16 hectare intr-o zona buna a Aiudului, insa conducerea companiei doreste sa pastreze obiectul principal de activitate.
Prebet este controlata de Asociatia Salariatilor, care detine 50,44% din actiuni, un alt actionar important fiind SIF Banat-Crisana, cu o participatie de aproape 10%.
Reprezentantii Broker au mai precizat ca in cadrul PAS-ului de la Prebet, cea mai mare participatie este detinuta de Ionitie Tocaci, economist la biroul de contabilitate al societatii, cu circa 2,3% din actiuni, iar alti 20 de membri ai asociatiei, care numara in total circa 400 de salariati, au pachete de peste 1%.
"Noi i-am sfatuit pe salariati ca in cazul in care doresc sa-si vanda pachetul, sa-l cedeze la un pret cu circa 30-50% peste pretul pietei, pentru ca este o participatie majoritara. Conducerea companiei a dat de inteles ca vrea sa pastreze PAS-ul inca patru ani si nu vrea sa vanda inca compania", au precizat reprezentantii Broker.
Contactata de ZF, conducerea Prebet a declarat ca inca nu s-a luat o decizie cu privire la desfiintarea Asociatiei Salariatilor si nu a dorit sa faca alte comentarii.
Actiunile Prebet au castigat peste 30% in ultimele zile, dupa cateva luni in care aceste titluri s-au mentinut in jurul acelorasi niveluri de pret. La ultimul pret de inchidere de ieri, de 7,2 lei/actiune, compania valoreaza pe Bursa 37 mil. euro. Emil Fodor, Ioan Campean si Stefan Racasan, principali membri din conducerea Prebet, au vandut de la inceputul anului pe bursa un pachet de aproximativ 0,43% din capitalul social al companiei, pe care au incasat circa 375.000 lei (110.000 euro).
Reprezentantii Prebet si-au manifestat la inceputul anului intentia de a transfera actiunile companiei la categoria a II-a a Bursei de Valori, pentru mai multa vizibilitate, insa conform acestora, nu s-a facut inca niciun demers in aceasta privinta.
Conform unui raport de analiza al Broker Cluj, societatea are perspective importante de dezvoltare, in conditiile in care autoritatile au anuntat un plan indraznet de constructii in domeniul infrastructurii in urmatorii ani.
Cifra de afaceri a producatorului de prefabricate din beton armat si precomprimat s-a mentinut in preajma cifrei de 1,09 mil. euro (3,6 mill. lei) in primul trimestru din acest an, comparativ cu aceeasi perioada din 2006. Profitul societatii a urcat la 0,2 mil. euro (0,68 mil.lei), cu 20% peste cel realizat in primele trei luni ale anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO