Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de la BVB şi-au intensificat activitatea în luna mai, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor dublându-se faţă de aprilie, la aproape 94 milioane lei. Adrian Tănase, BVB: ”Mii de români au devenit pentru prima dată investitori şi au început să tranzacţioneze la bursă”

Investitorii de la BVB şi-au intensificat activitatea în luna mai, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor dublându-se faţă de aprilie, la aproape 94 milioane lei. Adrian Tănase, BVB: ”Mii de români au devenit pentru prima dată investitori şi au început să tranzacţioneze la bursă”

Autor: Roxana Rosu

10.06.2021, 12:48 308

Investitorii de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) şi-au intensificat activitatea în luna mai, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare dublându-se faţă de aprilie, de la 39,5 milioane lei la 93,9 milioane lei, arată datele publicate joi de BVB.

Pe segmentul de acţiuni, lichiditatea zilnică a fost de 35 milioane lei în mai comparativ cu 33 milioane lei cu o luna în urmă. Cel mai important avans a fost pe segmenul de instrumente cu venit fix, care a depăşit 56 de milioane de lei în mai.

Pe ansambul primelor 5 luni, lichiditatea bursei, raportat la valoarea medie zilnică de tranzacţionare, a ajuns la 70,9 milioane lei, în creştere cu 37%.

În ceea ce priveşte principalii indici ai Bursei, în sedinţa de tranzactionare din 12 mai, BET a atins un maxim istoric de 11.763 puncte, iar pe 24 mai indicele BET-TR a afişat un record istoric de 19.986 puncte.

După primele 5 luni ale anului, BET a crescut cu 16,6%, iar BET-TR cu 18,9%.

”Privind la structura lichidităţii bursei româneşti reflectată prin prisma valorii medii zilnice de tranzacţionare, observăm că luna mai a adus creşteri pe toate tipurile de instrumente financiare. În acelaşi timp, datele din piaţă arată că obligaţiunile au devenit noile instrumente-vedetă ale bursei, iar valoarea medie zilnică realizată pe segmentul de obligaţiuni a crescut semnificativ. Obligaţiunile au atras un plus de 50 de milioane de lei într-o singură lună, ceea ce reprezintă un posibil semnal că românii au început să mute banii din depozite şi să vină cu ei la bursă, în căutarea unor randamente superioare, fapt întărit de structura lichidităţii pieţei de capital,” a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

„„Mii de români au devenit pentru prima dată investitori şi au început să tranzacţioneze la Bursa de Valori Bucureşti atraşi de oportunităţile oferite de companiile listate. În aproape 12 luni, 15.000 de investitori şi-au deschis conturi de tranzacţionare, după cum arată datele Fondului de Compensare al Investitorilor. Participarea cât mai largă a populaţiei la fenomenul investiţional reprezintă unul dintre obiectivele fundamentale ale BVB şi ne bucurăm că acest obiectiv este susţinut inclusiv de autorităţi. Perspectivele pe termen mediu de dezvoltare ale bursei arată şi un număr în creştere al emitenţilor de instrumente financiare. În plus, aproape 280 de companii vor putea beneficia de sprijin pentru listare în următorii 5 ani prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi bursa le poate propulsa dezvoltarea,” a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Anul trecut, investitorii prezenţi pe bursa de la Bucureşti au tranzacţionat instrumente financiare de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro, cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al BVB şi a depăşit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007.

În septembrie 2020, România a fost promovată de către furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piaţă Emergentă.

„Mii de români au devenit pentru prima dată investitori şi au început să tranzacţioneze la Bursa de Valori Bucureşti atraşi de oportunităţile oferite de companiile listate. În aproape 12 luni, 15.000 de investitori şi-au deschis conturi de tranzacţionare, după cum arată datele Fondului de Compensare al Investitorilor. Participarea cât mai largă a populaţiei la fenomenul investiţional reprezintă unul dintre obiectivele fundamentale ale BVB şi ne bucurăm că acest obiectiv este susţinut inclusiv de autorităţi. Perspectivele pe termen mediu de dezvoltare ale bursei arată şi un număr în creştere al emitenţilor de instrumente financiare. În plus, aproape 280 de companii vor putea beneficia de sprijin pentru listare în următorii 5 ani prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi bursa le poate propulsa dezvoltarea,” a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

În primele cinci luni din 2021, valoarea de piaţă a companiilor locale listate pe piaţa principală a BVB a depăşit nivelul atins înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea societăţilor  prezente pe segmentul principal al bursei a ajuns la aproape 120 de miliarde lei, echivalentul a 24 miliarde euro.

AFACERI DE LA ZERO