Burse - Fonduri mutuale

Investitorii care vând pentru a participa la oferta Romgaz duc cotaţiile în jos

Investitorii care vând pentru a participa la oferta...

Autor: Stefan Musgociu

21.10.2013, 20:31 618

Bursa a scăzut din nou luni, cu 0,7%, în condiţiile în care micii investitori au continuat să vândă titluri din portofoliu pentru a face rost de bani cu care să subscrie la oferta Romgaz, având în vedere discountul de 5% acordat în primele cinci zile ale operaţiunii.

„Scăderile sunt determinate de câţiva investitori de retail care au vândut după ce au văzut preţurile din IPO de la Romgaz. Faptul că în principal vând inves­ti­tori mici se vede şi din volumele destul de mici de acţiuni tran­zacţio­nate. Probabil că vom mai vedea volume în creştere doar după încheierea ofertei de la Romgaz. Până atunci, piaţa pare să fie destul de liniştită. Se mai vinde din portofolii pen­tru oferta Rom­gaz“, a afirmat un broker.

Piaţa a scăzut cu 1% şi în şedinţa de vineri, după ce au fost anunţate preţurile la care se va derula oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiu­nile Romgaz. Micii investitori au început încă de vineri să vândă o parte din titlurile din portofolii pentru a dispune de bani cu care să subscrie la oferta Romgaz încă din primele zile.

Discountul va fi de 5% pentru ordinele plasate în primele cinci zile, iar din a şasea zi reducerea va fi de 3% faţă de preţul final, care va fi stabilit în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali. Oferta Romgaz începe marţi şi se încheie pe 31 octombrie.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,68%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,78% sub şedinţa precedentă.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,96%.

Investitorii au tranzac­ţio­nat în total acţiuni de 21,8 milioane lei (4,9 milioane euro), sumă cu 20% sub rulajul de vineri, de 27,1 milioane lei (6,1 milioane euro). Transfe­ru­rile cu acţiunile Fondului Proprietatea au însumat 12,3 milioane lei (din care un deal de 4,6 milioane lei), suma reprezentând mai mult de jumătate din lichi­di­tatea pieţei.

Tranzacţia negociată a fost realizată la 0,7815 lei/acţiune, cu 1,08% sub ulti­mul preţ de vineri, iar co­taţia din piaţa principală a scăzut cu 0,44%, la 0,7865 lei.

Investitorii au suprasubscris de aproape 2,6 ori oferta lansată marţi de Fondul Proprietatea pentru răscum­pă­rarea unui pachet de 4,35% din acţiuni. Doar din trei ordine a fost depăşit cu 16% volumul de titluri pe care FP îl vizează în această operaţiune.

Până la finalul şedinţei de luni, au fost plasate 442 de ordine pentru 1,542 miliarde de acţiuni, reprezentând 11,2% din toate titlurile Fondului, potrivit datelor din sistemul Bursei. Oferta se va încheia pe 14 noiembrie.

Cu drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au fost realizate 171 de operaţiuni, în valoare cumulată de 426.000 de lei. La finalul şedinţei de luni, drepturile de alocare Nuclearelectrica erau cotate la 10,86 lei, preţ în scădere cu 2,43%. Cotaţia este cu 3% sub preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile în oferta de listare. La închiderea pieţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în scădere cu 0,1% şi, respectiv, cu 0,3%, iar piaţa de la Londra avansa cu 0,2%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO