Burse - Fonduri mutuale

Investitorii cer Finanţelor reducerea la 2.000 de lei a valorii titlurilor de stat

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Roxana Pricop

02.02.2014, 20:28 938

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a lansat o petiţie online prin care cere Ministerului Finanţelor Publice să reducă valoarea nominală a unui titlu de stat la 2.000 de lei, faţă de 5.000 de lei cât e acum, astfel încât să aibă acces cât mai multe persoane fizice la acest tip de investiţie, ca alternativă de economisire la depozitele bancare remunerate cu dobânzi tot mai mici.

În toamna anului trecut, Finanţele au redus de la 10.000 de lei la 5.000 de lei valoarea nominală a unui titlu de stat, însă şi acest prag este destul de prohibitiv pentru persoanele fizice.

„Scopul este de a da ocazia obiectivă de a putea beneficia şi persoanele fizice care dispun de o sumă investiţională mai mică şi care să le asigure o variantă de economisire superioară randamentelor negative existente deja la mai multe depozite bancare“, susţin investitorii.

De asemenea, ei mai cer ca tranzacţionarea titlurilor de stat să fie realizată numai prin intermediul mecanismelor puse la dispoziţie de bursa de la Bucureşti, respectiv pe piaţa titlurilor de stat. În prezent, cei mai mari jucători pe piaţa titlurilor de stat sunt băncile comerciale şi fondurile de obligaţiuni, iar tranzacţiile cu aceste instrumente sunt relativ mici pe bursa de la Bucureşti. De exemplu, anul trecut, investitorii au făcut tranzacţii zilnice în medie de un milion de euro cu titlurile de stat, în timp ce în acest an lichiditatea medie zilnică a scăzut până la puţin peste 100.000 de euro.

Pragul de 5.000 de lei nu deschide achiziţiile de titluri de stat către o masă mare de investitori persoane fizice. În contextul frecventelor episoade de volatilitate a capitalului străin, devine cu atât mai importantă încurajarea investitorilor locali pentru reducerea vulnerabilităţii faţă de conjunctura externă.

Coborârea pragului de intrare pe titlurile de stat reprezintă o soluţie de compromis după ce Ministerul Finanţelor a decis că nu va relua emisiunile dedicate populaţiei care au fost suspendate în 2005. Valoarea nominală a unei obligaţiuni de stat în euro rămâne însă la 10.000 de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO