Burse - Fonduri mutuale

Investitorii cumpără cu gândul la intrarea unei burse străine în acţionariatul BVB

Investitorii cumpără cu gândul la intrarea unei burse...

Autor: Roxana Pricop

15.01.2015, 00:08 839

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), prin­ci­palul operator bursier de pe piaţa locală de capital, au sărit de pra­gul de 38 lei/titlu în şedinţa de miercuri, cotaţie nemaiatinsă din vara anului 2011, investitorii mizând că majorarea pragului de deţinere ar putea favoriza intrarea unui investitor strategic de tipul unei burse străine în acţionariat.

Data de 9 ianuarie 2015 este mo­men­tul din care investitorii pot cum­păra până la 20% din acţiunile Bursei de la Bucureşti, în condiţiile în care timp de aproape un deceniu au fost pla­fo­nate la un maxim de 5% din capital. Pragul de deţinere a fost majorat până la 20% din capitalul operatorului bur­sier printr-o ordonanţă de urgenţă a gu­vernului, care aduce o serie de mo­di­fi­cări la legea pieţei de capital 297/2004. Or­donanţa a fost emisă la finalul anului tre­cut şi a început să producă efecte din 9 ianuarie. O altă modificare im­por­tan­tă din ordonanţa de urgenţă a fost re­du­ce­rea condiţiilor de cvorum pentru Adu­nările Generale ale Acţionarilor la ope­ratorii bursieri, care face astfel ca de­ciziile strategice să fie mai uşor de luat.

Efectele nu au întârziat să apară: acţiunile BVB au debutat în forţă în 2015 cu o creştere de peste 12%, în condiţiile în care indicele BET a scăzut cu circa 1%. Capitalizarea BVB a urcat astfel la 292 milioane de lei.

Fondurile de pensii private ale ING au raportat ieri că şi-au crescut parti­ci­pa­ţia la 5,57% din acţiunile BVB, după ce în şedinţa de vineri, 9 ianuarie, au cum­părat 47.127 acţiuni BVB, repre­zen­tând 0,61% din capitalul opera­torului bursier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO