Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de la Bursă vor câştiguri rapide şi intră pe acţiunile volatile

Investitorii de la Bursă vor câştiguri rapide şi intră pe acţiunile volatile

Autor: Stefan Musgociu

22.07.2011, 00:04 1218

Bursa a crescut nesem­ni­ficativ joi, cu 0,06%, într-o piaţă încare investi­torii au continuat să adopte poziţii de aşteptare.

"Bursa a confirmat în nenumărate rânduri că în momentul defaţă jucătorii predominanţi sunt speculatorii români. Acţiunilecare au avut aprecieri semni­ficative au atras ca un magnet aceastăcategorie de investitori, lucru observat în volume. Practic, dacăjucătorul nu întrevede o perspectivă imediată de câştig, nu areinteresul să investească, fapt ce se traduce în general printr-oapatie generalizată a bursei în lipsa unor evenimente cu priză laspeculatori", a declarat directorul adjunct de ope­raţiuni al PrimeTransaction Adrian Bărbulescu.

El a adăugat că lichiditatea mai ridicată a acţiunilor FonduluiProprie­ta­tea este determinată în primul rând de existenţa unuinumăr semnificativ de ac­ţionari care vor să vândă titlurileprimite despăgubiri, iar această situaţie duce şi la oscilaţiireduse ale preţului pe Bursă.

"Această stare a pieţei româneşti se va menţine atât timp câtevenimentele şi ştirile care vor urma nu îi vor determina pejucătorii străini să acţioneze", a afirmat brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziuaîn creştere cu doar 0,1%. În acelaşi timp, acţiunile celor cinciSIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au ridicat indiceleBET-FI cu 0,48%.

Titlurile Fondului au continuat să fie cele mai lichide dinpiaţă, cu operaţiuni de 18,6 milioane lei, şi au asigurat 72% dinrulajul bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fostrealizată la 0,516 lei, preţ cu 0,98% peste ultima cotaţie demiercuri.

"Investitorii străini se vor uita şi la alte societăţii dacă auîn plan investiţii în pieţe asemenea celei de la Bucureşti. Încondiţiile în care îngrijorările financiare de pe plan extern sevor menţine, este puţin probabil ca respectivii jucători să îşimanifeste interesul pentru bursa din România", a mai spusBărbulescu.

Cu doar o zi înainte de închiderea ofertei prin care statul vreasă vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), preţul titlurilorcompaniei a stagnat pe bursă la 0,3835 lei, pe un rulaj în revenireuşoară, de 482.000 de lei. Oferta de vânzare se va încheia vinerila ora 12:00.

Bărbulescu crede că cei mai mulţi mici investitori care vorsubscrie în ofertă nu au mai avut plasamente pe bursă până înprezent, întrucât jucătorii cu experienţă ar putea cumpăraacţiunile direct din piaţă deoarece preţul minim cerut de stat înofertă este apropiat de cotaţia de pe bursă.

"Oferta de la Petrom nu blochează sumele celor interesaţi. Cinedoreşte acţiuni Petrom are ca alternativă mult mai avantajoasă dinpunct de vedere tehnic şi al timpului cumpărarea din piaţaprincipală. Cu toate acestea surprize pot apărea", a afirmatel.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europeneavansau cu până la 1,7% după ce în prima parte a zilei au consemnatoscilaţii uşoare, de până la 1%, în condiţiile în care investitoriiaşteaptă ca miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro săstabilească joi o soluţie pentru criza datoriilor Greciei, înainteca aceasta să se răspândească în ţări precum Italia sau Spania.

Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est au urmatlinia burselor mature şi au crescut cu cel mult 1%.

De urmărit astăzi

  • Titlurile producătorului de uleiuri Argus Constanţa (UARG), dupăce ieri titlurile au câştigat încă 25% şi au urcat de circa patruori de la începutul acestui an. Cotaţia acţiunilor Argus a atins unnou maxim, de 6,83 lei/unitate, nivel triplu faţă de începutulacestui an.

  • Acţiunile OMV Petrom (SNP) în condiţiile în care astăzi seîncheie oferta publică prin care statul a scos la vânzare 9,84% dinacţiuni. Preţul final al ofertei ar putea influenţa cotaţia dinpiaţă a acţiunilor Petrom, care a închis ieri în stagnare, lapreţul de 0,3835 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor după ce piaţa americană a deschis ziua cuaprecieri de peste 1% pe principalii indici. Cele mai importanteburse europene consemnau la aceeaşi oră de asemenea creşteriputernice, şi de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO