Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de pe bursă vor fi atenţi la ajutorul financiar destinat Spaniei

Investitorii de pe bursă vor fi atenţi la ajutorul financiar destinat Spaniei

Autor: Stefan Musgociu

11.06.2012, 00:04 588

Investitorii de la bursa din Bucureşti vor fi cu ochii pe ştirile care vor veni săptămâna aceasta de pe plan extern, în special cele legate de ajutorul financiar destinat sectorului bancar spaniol care s-a vehiculat tot mai mult în ultimele zile după ce Fitch a redus săptămâna trecută ratingul Spaniei.
Miniştrii finanţelor din zona euro au în vedere crearea unui plan de salvare de până la 100 de miliarde de euro destinat sectorului bancar spaniol, potrivit Mediafax, plan care ar putea da un moment de respiro pieţelor bursiere, lovite puternic în ultimele săptămâni.
"Dacă ne uităm la indicele spaniol Ibex 35, care se plasează sub minimele din 2009, putem spune că sunt deja incluse în preţ o mare parte din efectele negative ce pot veni în cazul în care o recapitalizare a sistemului bancar va fi mai costisitoare. Din păcate, investitorii se axează mai mult pe decizii legate de programe de sprijin sau măsuri de politică monetară, care pot genera un nou val speculativ crescător pe pieţele de acţiuni, în timp ce rezultatele macroeconomice sunt de multe ori anticipate şi ignorate de burse. Se anunţă o vară volatilă, comparabilă cu cea de anul trecut. De la nivelurile de la care suntem acum, pe termen scurt putem să avem un val de revenire dacă statele vor mai rezolva un nou episod din ´telenovela crizei datoriei publiceª. Există, totodată, şanse pentru un nou val mai mare de scădere dacă măsurile din prezent nu vor îmbunătăţi perspectivele unui ciclu economic de expansiune pe termen mai lung", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la casa de brokeraj Swiss Capital.
Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia pieţelor internaţionale şi a scăzut vineri cu 0,7%, limitând câştigul din aceas­tă săptă­mână la 1,03%, într-o piaţă în care prudenţa celor mai mulţi investitori a plafonat lichiditatea la 16,9 milioane lei.
"Perioadele de aversiune la risc de pe pieţele de acţiuni aduc în general scăderi mai violente pe bursele cu lichiditate slabă. Investitorii se orientează către companii cu o structură robustă, valute stabile şi pieţe solide. Perioada de acumulare pentru o revenire pe termen mai lung durează destul de mult pentru că mulţi investitori preferă să aloce doar părţi mai mici din resurse atunci când tranzacţionează. La noi situaţia este şi mai grea pentru că investitorii sunt şi mai precauţi în urma episoadelor de scăderi din anii precedenţi, iar cumpărătorii apar şi generează volume doar la discounturi considerabile faţă de piaţă. În acelaşi timp, zilele de revenire nu sunt decisive pentru trendul pe termen mediu, iar vânzătorii tind să fie mai agresivi la preţuri mai mici doar pe perioadele de panică", a mai spus Constantinescu.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1%. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era cu 1,07% sub închiderea de joi.
"Investitorii de la BVB par să fi recurs la aceeaşi strategie valabilă în perioade de scădere şi s-au axat pe acţiunile OMV Petrom, o companie care chiar dacă s-ar putea să fie afectată de preţul curent al barilului de petrol, pare mai solidă decât multe alte companii de la noi. SIF-urile nu mai generează acelaşi interes după epuizarea energiei pe care a imprimat-o majorarea pragului din prima parte a anului alături de perspectivele pe care le aducea sezonul adunărilor generale anuale", a mai spus traderul.
Acţiunile Erste (EBS) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 3,9 milioane lei, şi au asigurat 23% din rulajul pieţei. Preţul de la BVB a scăzut cu 0,5%, la 64 lei (14,3 euro). Al doilea rulaj din piaţă, de 2,2 milioane lei, a fost consemnat de acţiunile Fondului Proprietatea, care au închis sesiunea la un preţ de 0,479 lei, în scădere cu 1,44%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO