Burse - Fonduri mutuale

Investitorii, din nou nervoşi: frica de războiul comercial aruncă bursele lumii în cea mai grea săptămână din ultimii doi ani

Investitorii, din nou nervoşi: frica de războiul...

Autor: Dan Grigore Ivan

26.03.2018, 00:07 5455
Anunţul preşedintelui Donald Trump de a impune taxe vamale pentru exporturile de oţel (25%) şi aluminiu (10%) din China a speriat serios marile burse ale lumii, lovite deja în luna februarie de frica revenirii inflaţiei. Anxietatea rezidă în principal din posibilitatea alunecării într-o spirală a taxelor vamale, ce poate conduce rapid la un peisaj internaţional dominat de un protecţionism nemaiîntâlnit de zeci de ani. China a anunţat vineri că ar putea ţinti un coş de 128 de produse de provenienţă americană, cu o valoare de import totală de 3 miliarde dolari. Totodată, se vorbeşte şi despre posibilitatea unei reduceri a achiziţionării de obligaţiuni guvernamentale americane din partea Chinei.

Indicele american Dow Jones a căzut săptămâna trecută cu 5,67%, cea mai proastă săptămână din 2016 încoace, mai dură decât cele din februarie, atunci când au început primele scăderi serioase din 2018.

Indicele BET de la Bucureşti, a afişat la capătul acestei perioade o scădere de 1,76%, în condiţiile în care media europeană a fost de -3,15%. Acum două săptămâni, bursa românească creştea cu 4% în cinci şedinţe de tranzacţionare şi atingea cel mai înalt nivel din ultimul deceniu.

Polonia, lovită deja în ultima lună de o depreciere de 6,19%, a afişat o scădere de 1,22% săptămâna trecută, în vreme ce în Austria căderea a fost de 0,98%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO