Burse - Fonduri mutuale

Investitorii globali au un nou instrument prin intermediul căruia pot obţine expunere pe acţiunile din China

Business Internaţional

Sursa foto: AFP

Sursa foto: AFP

Autor: Eduard Ivanovici

19.10.2021, 00:00 445

Pe Bursa din Hong Kong au început să fie tranzacţionate contracte futures pe indicele MSCI China A 50 Connect, lansat în luna august, oferindu-le investitorilor internaţionali o nouă posibilitate de a investi pe pieţele chinezeşti, relatează The Wall Street Journal.

Contractele futures sunt legate de. Indicele acoperă principalele acţiuni de tip A – aşa cum sunt cunoscute valorile mobiliare listate în Shanghai şi Shenzhen – care sunt accesibile investitorilor globali prin intermediul sistemului Stock Connect, ce face legătura între pieţele locale şi Hong Kong. Printre componentele indicelui se găsesc Kweichow Moutai, cea mai care companie de băuturi spirtoase din lume şi cea mai valoroasă societate non-tech din China, şi Contemporary Amperex Technology, care produce baterii de maşini electrice pentru companii precum Tesla.

Contractele futures, cum ar fi popularele contracte E-mini S&P 500 din Statele Unite, reprezintă un mod prin care cineva poate cumpăra sau vinde în viitor la un preţ convenit astăzi active precum indici de acţiuni, obligaţiuni şi mărfuri. Prin comparaţie cu deţinerile de acţiuni, contractele respective prezintă un efect mai accentuat de leverage (levier), amplificând astfel potenţialele câştiguri şi pierderi. Contractele din Hong Kong vor fi accesibile investitorilor instituţionali, cât şi celor de retail, urmând să fie tranzacţionate în dolari americani.

Mulţi investitori instituţionali văd aceste derivate ca pe un element important al managementului riscului, ceea ce înseamnă că îmbunătăţirea accesului la respectivele instrumente ar putea atrage mai mulţi bani către acţiunile din China continentală. O analiză efectuată de Citigroup arată că încheierea contractului cu furnizorul de analize şi indici MSCI ar putea genera venituri anuale de 77 de milioane de dolari pentru HKEX, compania care operează bursa din Hong Kong.

Uriaşa piaţă de capital din Hong Kong, dominată de China, şi efectele pe care le implică legăturile cu bursele din China continentală au dus la transformarea HKEX într-un adevărat gigant al industriei. Zilele trecute, HKEX valora 76 de miliarde de dolar şi s-a plasat înaintea grupului american CME, fiind cel mai mare exchange la nivel mondial în funcţie de capitalizare. Totuşi, HKEX se confruntă cu o competiţie tot mai puternică dinspre Singapore Exchange, ambele companii încercând să faciliteze debutul pe bursă al SPAC-urilor (special purpose acquisition company) din Asia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO