Burse - Fonduri mutuale

Investitorii în IPO-uri, cei mai mari perdanţi în 2021: cele mai multe scăderi, în rândul furnizorilor de servicii de e-commerce

Investitorii în IPO-uri, cei mai mari perdanţi în...

Autor: Eduard Ivanovici

21.12.2021, 00:00 1425

Una dintre puţinele categorii de investitori care au pierdut pe fondul creşterilor înregistrate de pieţele europene de capital din 2021 a fost reprezentată de cei care s-au orientat către oferte publice iniţiale (IPO) supraevaluate, relatează Bloomberg.

Jumătate din primii 10 perdanţi incluşi în indicele pan-european Stoxx 600 au debutat pe Bursă în ultimele 15 luni. Astfel, grupul de e-commerce THG (listat pe Bursa din Londra), firma tech Autol (prezentă pe Bursa din Frankfurt), platforma Allegro.eu (Varşovia), serviciul de livrat mâncare Deliveroo (Londra) şi compania de comerţ digital InPost SA (Amsterdam) au suferit scăderi de peste 39% în 2021, an în care Stoxx 600 a crescut cu 19%.

Datele privind piaţa europeană a IPO-urilor vin la sfârşitul celui mai aglomerat an din 2007 încoace şi înaintea unui început de 2022 care se aşteaptă să fie de succes. Cele cinci companii menţionate anterior operează o platformă de e-commerce, sector care a explodat în primele luni ale pandemiei de coronavirus, însă interesul din jurul fenomenului s-a diminuat pe măsură ce economiile au revenit la viaţă, creşterea masivă nemaiputând fi susţinută“, spune Luc Mouzon, şeful diviziei de cercetare privind pieţele europene de capital din cadrul Amundi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO