Burse - Fonduri mutuale

Investitorii instituţionali fac ultimele aranjamente pe final de an. Rulajele bursei sunt susţinute de deal-uri. Preţurile acţiunilor s-au stabilizat şi aşteaptă noi impulsuri

Investitorii instituţionali fac ultimele aranjamente pe...

Autor: Stefan Musgociu

17.12.2013, 19:23 769

Bursa a stagnat pentru a doua zi consecutiv, într-o piaţă unde atenţia investitorilor a continuat să fie îndreptată doar spre câteva acţiuni lichide, precum Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), Transgaz (TGN) şi Romgaz (SNG), şi tranzacţii speciale cu acţiunile Nuclearelectrica (SNN), Petrom şi Transelectrica (TEL).

Piaţa a fluctuat nesemnificativ, iar rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni tranzacţionate. Pe piaţa principală, rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 9 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

La închiderea pieţei principale, indicii BET-FI şi BT-NG au consemnat singurele variaţii mai vizibile, fiind în scădere cu câte 0,19%.

Indicele BET-FI reflectă evoluţia acţiunilor SIF-urilor şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), iar BET-NG include acţiunile companiilor din sectorul energetic.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 48,7 milioane lei (10,9 milioane euro), cu puţin sub rulajul de luni, de 51,1 milioane lei (11,4 milioane euro). Aproape 90% din lichiditatea pieţei au reprezentat transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (14,8 milioane lei), OMV Petrom (aproape 10 milioane lei, inclusiv un deal de 3,6 mi­lioa­ne lei), Transgaz (5,4 milioane lei), Romgaz (3,1 mi­lioane lei), Nuclearelectrica (5,8 milioane lei, din care un deal de 5,5 milioane lei) şi Transelectrica (3,1 mi­ioane lei, inclusiv două deal-uri de 2,4 milioane lei). Acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom au scăzut cu 0,24% şi, respectiv, cu 0,22%.

Pe de altă parte, titlurile BRD (BRD) şi Banca Transilvania (TLV) au încheiat ziua pe verde, cu 0,34% şi, respectiv, cu 0,2%. Acţiunile BRD au ajuns la preţul de 8,75 lei, iar titlurile Băncii Transilvania la 1,533 lei. Operaţiunile cu acţiunile BRD au însumat 772.000 de lei, iar titlurile Băncii Transilvania au consemnat un rulaj de aproape 700.000 de lei.

Titlurile FP au coborât în timpul şedinţei până aproape de nivelul de 0,83 lei, însă apoi s-au întors spre nivelul de luni şi au încheiat ziua la 0,847 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 629.000 de lei, faţă de 812.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care au coborât cu până la 1,2%. Investitorii aşteaptă concluziile şedinţei de politică monetară a Rezervei Federale a Statelor Unite programate pentru marţi şi miercuri. Unii economişti consideră că Fed va anunţa miercuri reducerea achiziţiilor de obligaţiuni, care se plasează în prezent la 85 miliarde de dolari pe lună.

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni europene a coborât cu 3,9% de la începutul lunii decembrie, investitorii anticipând că banca centrală a SUA ar putea reduce mai devreme programul de achiziţii de obligaţiuni, în urma îmbunătăţirii condiţiilor din economie şi de pe piaţa forţei de muncă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.12.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO