Burse - Fonduri mutuale

Investitorii la bursă au pierdut 13 mld. lei în ianuarie

Investitorii la bursă au pierdut 13 mld. lei în ianuarie

Autor: Roxana Pricop

01.02.2016, 00:07 792

Bursa de la Bucureşti a închis luna ianuarie cu o pierdere de 10%, acesta fiind cel mai slab debut din ultimii şapte ani. Co­recţiile de pe pieţele externe alimentate de temerile in­ves­ti­to­rilor cu privire la încetinirea economiei chineze şi pră­bu­şi­rea barilului de petrol au aruncat acţiunile româneşti la minime.

Capitalizarea companiilor listate la bursă s-a depreciat cu 13,1 miliarde de lei (cca 3 mld. euro), până la 132,8 mld. lei, ca urmare a scăderii cotaţiilor acţiunilor.

Indicele BET, ce redă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni româneşti, s-a depreciat cu 10%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea, este mai jos cu 8% faţă de începutul anului.

„Prăbuşirea bursei din luna august a fost un şoc, însă acum scăderile sunt asemeni picăturii chinezeşti. Avem parte de scăderi ample urmate de şedinţe în care evoluţia cotaţiilor să fie plată, pentru ca apoi să se reia scăderile. Trendul de scădere este evident“, a spus un manager de fonduri cu active în gestiune de peste 450 milioane de lei.

Lichiditatea pieţei de acţiuni a scăzut cu 11% în ianuarie, raportat la acelaşi interval al anului trecut, până la o medie zilnică de 8,3 mil. euro.

Din rândul acţiunilor incluse în indicele BET, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile Bursei de Valori Bucureşti, care s-au depreciat cu 2,6%, urmate de Transelectrica şi Electrica, cu scăderi de peste 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO