După „lunea neagră“ şi „marţea verde“ a urmat o miercuri anostă pe bursa de la Bucureşti, cu rulaje reduse, de circa 2,5 milioane de euro, şi cu principalii indici în uşoară scădere.
Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, s-a depreciat ieri cu 0,37% în şedinţa de miercuri, potrivit informaţiilor disponibile la ora 16.30. Rulajul cu acţiuni a fost de 2,5 milioane de euro, la jumătate faţă de o şedinţă obişnuită.
Marţi, 25 august, tranzacţiile cu acţiuni au depăşit 17 milioane de euro la aceeaşi oră. Iar luni, 24 august, când bursa s-a corectat puternic cu peste 6%, rulajele au urcat până la valoarea record de 28 de milioane de euro.
Scăderea tranzacţiilor cu acţiuni în şedinţa de miercuri indică faptul că investitorii şi-au luat un respiro după două şedinţe în care au trecut de la agonie la entuziasm. În şedinţa de marţi, indicele BET a urcat cu peste 3%.
„Investitorii locali sunt în aşteptarea conturării unui trend pe pieţele externe. După două zile extrem de agitate, cu volatilitate ridicată şi tranzacţii mari, investitorii şi-au luat un respiro în care să analizeze noile oportunităţi“, a spus Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la firma de brokeraj Estinvest.
Cele mai tranzacţionate acţiuni locale au fost ieri titlurile Banca Transilvania (TLV) cu un rulaj de circa 590.000 de euro. Titlurile TLV au raportat un plus de 0,32% până la 2,207 lei/unitate. Urmează acţiunile BRD cu tranzacţii de circa 470.000 de euro şi titlurile Electrica cu un rulaj de circa 300.000 de euro. Titlurile BRD au scăzut cu 1,7% până la 10,45 lei/unitate, în timp ce acţiunile Electrica (EL) au raportat un plus de 1,75% până la 12,79 lei/titlu.
Odată cu deschiderea pe „verde“ a burselor americane, pieţele europene de acţiuni au revenit uşor pe plus după scăderi de circa 1% afişate pe parcursul şedinţei de ieri. Bursele americane au deschis şedinţa de tranzacţionare de miercuri cu creşteri de circa 2%. Entuziasmul investitorilor a revenit după ce a apărut informaţia că Banca Poporului din China va suplimenta lichidităţile din piaţa financiară cu 140 de miliarde de yuani (21,8 miliarde de dolari), prin intermediul unei operaţiuni de ajustare pe termen scurt pusă la dispoziţia băncilor, pe fondul continuării declinului cotaţiilor bursiere.