Investitorii mici au suprasubscris încă din prima zi cu 50% tranşa care le dă dreptul să achiziţioneze acţiuni în oferta Electrica cu un discount de 5% faţă de preţul final şi au epuizat 40% din tranşa care le garantează subscrierile în cadrul ofertei.
Brokerii spun că acest lucru arată faptul că micii investitori, care subscriu mai puţin de 20.000 de acţiuni, sunt atraşi în primul rând de discount şi mai puţin de faptul că subscrierile lor sunt garantate.
„Se pare că investitorii sunt mai încântaţi de discountul din oferta Electrica decât de garantarea acţiunilor. Până la această oră (ieri la ora 17:35 - n. red.) au fost subscrise 4,1 milioane de acţiuni aferente segmentului de acţiuni garantate şi 3,6 mil. acţiuni luate în calcul pentru discount, care deja este suprasubscrisă cu 50%. Subscrierile au mers destul de bine, dar nu a fost o surpriză. Dacă se continuă în acelaşi ritm cred că mâine subscrierile se vor apropia de limita celor 10 mil. acţiuni garantate“, spune Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.
În total investitorii de retail au plasat peste 4.600 de ordine însumând 4,1 milioane de acţiuni pe segmentul acţiunilor garantate din traşa mică a investitorilor de retail şi 809 ordine pentru pachet de acţiuni cuprinse ce depăşesc 1.000 de acţiuni, dar sub 20.000 de acţiuni. Acest segment însumează 3,6 milioane de acţiuni subscrise. În total pe tranşa investitorilor mici au fost subscrise în prima zi 7,7 milioane de acţiuni, respectiv 62% din totalul celor puse la dispoziţie acestora în ofertă. Tranşa investitorilor mici de retail reprezintă circa 7% din totalul ofertei Electrica.
„Dacă ne uităm la interesul din partea investitorilor de retail sunt convins că oferta se va încheia cu succes şi chiar suprasubscrisă pe tranşa investitorilor instituţionali. Nu mă aştept să depăşească însă Romgaz. Investitorii care subscriu pentru discountul de 5% cred că se bazează şi pe faptul că tranşa ar putea fi suplimentată cu 5% din acţiuni de pe tranşa investitorilor instituţionali dacă oferta de retail este mai mare“, a precizat Murgoci.
Tranşa investitorilor mari de retail, care reprezintă 8% din totalul ofertei Electrica, a beneficiat în prima zi de subscrieri care au reprezentat 5,75% din totalul celor puse la dispoziţie.
În total în prima zi investitorii de retail au subscris circa 8,5 mil. acţiuni Electrica în valoare de 115 mil. lei (26 mil. euro). Pentru a putea participa la ofertă micii investitori pot subscrie acţiuni Electrica la preţul maxim, de 13,5 lei/acţiune, prin intermediul unităţilor bancare Raiffeisen Bank, BRD, firmei de brokeraj Swiss Capital, dar şi celorlalte firme de intermediere de pe bursă care au semnat un contract cu cei trei brokeri din consorţiul de intermediere.